cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 7.68°

El TSJB avala l'impost a instal·lacions que produeixen impactes sobre la natura

Telefònica haurà d'ingressar 602 milions a les arques de la Comunitat Autònoma

La companyia Telefònica haurà de pagar 602'6 milions de pessetes al Govern balear corresponents a la liquidació de l'impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient de l'any 1993, segons estableix una sentència de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

Una altra sentència similar afecta també l'empresa Repsol Comercial de Productos Petrolíferos S.A., que haurà d'ingressar a les arques autonòmiques 2'6 milions per la liquidació d'aquest impost de l'any 1995.

Telefònica volia que el TSJB es pronunciàs sobre la suposada inconstitucionalitat de la Llei 12/91 de 20 de desembre reguladora d'aquest impost, com també la possible vulneració del Dret Comunitari Europeu.

El Tribunal desestima aquests plantejaments, com ja ho ha fet en 15 sentències anteriors en resposta a recursos d'empreses afectades per l'impost. Es refereix a una altra sentència del Tribunal Suprem que anul·là el Decret 81/1992 que desenvolupava el reglament d'aquesta llei autonòmica, però indica que no es pot aplicar en els casos de Telefònica i Repsol, ja que només es referia a la manca del dictamen del Consell d'Estat però no entrà a examinar-ne la legalitat del contingut.

El TSJB recorda que la Comunitat Autònoma està constitucionalment legitimada per establir imposts amb la finalitat d'obtenir recursos per finançar les seves despeses corresponents a l'exercici de les seves competències, amb l'excepció que no poden recaure sobre fets imposables ja gravats per l'Estat. Així, la Llei de finançament de les comunitats autònomes impedeix duplicar els tributs.

Les Balears només han creat dos imposts autonòmics amb caràcter netament fiscal: loteries (Llei 12/90) i aquest d'instal·lacions que incideixen en el medi ambient. El primer va ser anul·lat pel Tribunal Constitucional perquè vulnerava la competència exclusiva de l'Estat prevista a l'article 149.1.14 de la Constitució. El segon està pendent d'un pronunciament del TC malgrat que en un acte aixecà la suspensió de la seva aplicació basant-se en «la presumpció de constitucionalitat de la llei».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.