El paleontòleg mallorquí Salvador Moyà ha confirmat, mitjançant tècniques d'anàlisi d'imatges per ordinador, que el bipedisme no és una característica humana, sinó que l'Oreopithecus, un primat que va viure fa uns 8 milions d'anys, ja caminava dret. Aquesta hipòtesi va ser plantejada l'any 1997 per l'investigador Moyà i el científic Meike Köhler, que fan feina a l'Institut Paleontològic Doctor Miquel Crusafont de Sabadell, com també per Luca Bondioli, de la Universitat de Florència, i Roberto Machiarelli, del Museu Pigorini de Roma.
La confirmàció d'aquesta hipòtesi ha estat possible gràcies a l'anàlisi, mitjançat noves tècniques d'imatges, que s'ha fet a un dels ossos de la pelvis del simi. Segons explica Moyà, «la pelvis és un os clau per reconstruir la forma de locomoció en els vertebrats, ja que transmet totalment o parcialment el pes corporal a les cames».
Aquest simi feia 1'19 metres i tenia les mans semblants a les humanes. L'Oreopithecus va viure a la Toscana italiana i, segons el científic mallorquí, caminava dret. Moyà va publicar, a la prestigiosa revista científica Proceedings of the National Academy of Science USA, la teoria que aquest primat va alliberar les mans a causa del bipedisme. «Aquest descobriment pot ajudar a comprendre l origen de la mà humana», diu Moyà. El simi va pertànyer a una espècie completament diferent dels humans «que va intentar evolucionar com nosaltres».
El simi va viure en una illa formada per part d'allò que avui és Sardenya i la Toscana italiana. Aquest mamífer no va arribar a desenvolupar un cervell superior al dels antics simis de la seva grandària i va acabar per extingir-se quan es va unir la seva illa al continent, cosa que va provocar que els depredadors acabassin amb ell.