bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
10°

Un mallorquí revela, amb imatges per ordinador, que un simi caminava dret

L'«Oreopithecus» va viure a la Toscana italiana fa uns 8 milions d'anys

El paleontòleg mallorquí Salvador Moyà ha confirmat, mitjançant tècniques d'anàlisi d'imatges per ordinador, que el bipedisme no és una característica humana, sinó que l'Oreopithecus, un primat que va viure fa uns 8 milions d'anys, ja caminava dret. Aquesta hipòtesi va ser plantejada l'any 1997 per l'investigador Moyà i el científic Meike Köhler, que fan feina a l'Institut Paleontològic Doctor Miquel Crusafont de Sabadell, com també per Luca Bondioli, de la Universitat de Florència, i Roberto Machiarelli, del Museu Pigorini de Roma.

La confirmàció d'aquesta hipòtesi ha estat possible gràcies a l'anàlisi, mitjançat noves tècniques d'imatges, que s'ha fet a un dels ossos de la pelvis del simi. Segons explica Moyà, «la pelvis és un os clau per reconstruir la forma de locomoció en els vertebrats, ja que transmet totalment o parcialment el pes corporal a les cames».

Aquest simi feia 1'19 metres i tenia les mans semblants a les humanes. L'Oreopithecus va viure a la Toscana italiana i, segons el científic mallorquí, caminava dret. Moyà va publicar, a la prestigiosa revista científica Proceedings of the National Academy of Science USA, la teoria que aquest primat va alliberar les mans a causa del bipedisme. «Aquest descobriment pot ajudar a comprendre l origen de la mà humana», diu Moyà. El simi va pertànyer a una espècie completament diferent dels humans «que va intentar evolucionar com nosaltres».

El simi va viure en una illa formada per part d'allò que avui és Sardenya i la Toscana italiana. Aquest mamífer no va arribar a desenvolupar un cervell superior al dels antics simis de la seva grandària i va acabar per extingir-se quan es va unir la seva illa al continent, cosa que va provocar que els depredadors acabassin amb ell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.