algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Munar insta el PSM a formar el bloc nacionalista de Mallorca

Tot el centreesquerra elegí el socialista Antoni Diéguez president del Parlament

68306
Jaume Matas felicita des de la tribuna Antoni Diéguez. | J. R.

La presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, convidà ahir el PSM per reconstituir el bloc nacionalista. Avui els secretaris generals dels dos partits concertaran un reunió i els temes a tractar-hi. La trobada, amb tota seguretat, serà demà mateix. D'altra banda, ahir començà la V legislatura del Parlament, amb la constitució de la Cambra i l'elecció d'Antoni Diéguez com a primer president de la institució. Completen la constitució de la mesa, Fèlix Fernández Terrés (PSIB-PSOE) i Francisca Bennàssar (PP) com a vicepresidents primer i segon. Els secretaris seran Eberhard Grosske (EU-Els Verds) i Pere Palau.

La presidència de Diéguez, que el protagonista no conegué fins vint minuts abans de començar la sessió, neix, ben igual que la resta de la mesa, amb aire de provisionalitat, condicionada al desenvolupament dels pactes entre les organitzacions progressistes i nacionalistes. No obstant això, Antoni Diéguez es nega a acceptar-ho i digué que el càrrec és definitiu, tot i que fonts del Pacte de Progrés apunten que, finalment, aquest càrrec podria ser ocupat per un diputat d'UM o del PSM després de dos mesos de presidència de Diéguez.

Els diputats d'UM i del PSM ocuparen llocs contigus en la sessió constitutiva del Parlament balear. El que era un símptoma es féu evident minuts després. Un cop acabada la cerimònia, Maria Antònia Munar convidà públicament els nacionalistes d'esquerra a reconstituir el bloc que es trencà durant les negociacions. El distanciament entre les dues organitzacions havia arribat a posar en tela de judici la possibilitat d'un canvi polític en les institucions. Mateu Morro acceptà l'envit de Munar i comunicà que avui mateix es posaria en contacte amb Bartomeu Vicens per establir un calendari per a les converses.

Distensió

Tot i la natural tristesa d'aquells que abandonaven el poder, ahir s'apreciaren símptomes de distensió en l'ambient. Els dirigents del Partit Popular acceptaren, amb les lògiques reserves davant els pactes, que havia arribat el moment de passar a l'oposició i de practicar-la amb exigència, però també amb lleialtat i amb un alt sentit institucional. Entre els nacionalistes, que havien disputat obertament els darrers dies, també hi hagué manifestacions de concòrdia. Però, en el si del PSIB, Andreu Crespí no acabà d'encaixar bé el nomenament de Diéguez i correren rumors que havia presentat la dimissió com a secretari general del partit. El candidat no es pogué acordar en l'executiva sinó, ja al capvespre, en el grup parlamentari.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.