algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Munar: «Hem aconseguit que Madrid reconegui el mal finançament de Balears»

La presidenta d'UM espera que les compensancions fetes per Rato «siguin concretes»

99966
Munar exigeix que qualsevol oferta sigui quantificable i cumplible en nou mesos.

«Hem aconseguit que l'Estat reconegui que les Illes Balears no tenen un bon finançament i que la insularitat exigeix més compensacions», declarà ahir Maria Antònia Munar en resposta a la notícia que l'equip de Rodrigo Rato preparava un paquet de mesures econòmiques concretes per presentar a Unió Mallorquina.

«Si pensen que el finançament de les Illes pot millorar i que això és just, és que per força admeten que fins ara no ha estat així», continuà la presidenta d'Unió Mallorquina, que afegí que el seu partit espera «relaxat i amb absoluta tranquil·litat l'arribada de les propostes de Govern del PP i del Pacte de Progrés».

Munar reiterà que Unió Mallorquina es mantenia ferma en les reivindicacions que havia plantejat davant Matas i Verger i que qualsevol oferta dels conservadors per millorar el finançament de la comunitat autònoma havia de ser concreta, quantificada i cumplible en un termini de sis mesos.

Munar opina que, a hores d'ara, la situació de cara a l'establiment d'aliances és la mateixa que l'endemà de les eleccions: s'ha recompost l'eix esquerra-dreta per a la negociació per la negativa del PSM de fer bloc amb els nacionalistes de centre en les negociacions. De tota manera, Munar afegeix que UM estudirà les propostes en conjunt i no només les millores en el finançament. És a dir, UM valorarà també les polítiques sectorials, sobretot en tot allò que faci referències al paper dels consells insulars i la política d'ordenació del territori i medi ambient.

Les exigències de concreció que manté Unió Mallorquina són indefugibles per al PP, perquè «no volem que passi el mateix que amb el pla de carreteres i l'hospital d'Inca». Munar diu que «demanam el màxim» i que «no ens hem posat cap llistó ni a la baixa ni a l'alça». «Simplement, esperam que diguin coses», continua, a la vegada que recorda que les bases d'UM preferirien veure el PP a l'oposició.

Arenas considera «inassumibles» les exigències dels nacionalistes

El secretari general del PP, Javier Arenas, va manifestar que les exigències plantejades per Unió Mallorquina en el document que lliurà a Matas i a Verger resultes inassumibles.

No obstant això, s'ha encarregat al ministre d'Economia, Rodrigo Rato que articula una proposta concreta i quantificable per negociar amb Unió Mallorquina. Dirigents del PP asseguraren ahir a Diari de Balears que la proposta podria consistir a intensificar les compensacions per la insularitat amb finançament suplementari.

Al PP-Balears també es demana prudència amb l'oferiment a Unió Mallorquina per diverses raons: un cop aconseguida tot el mèrit serà per als nacionalistes; i, si Munar no la considera prou atractiva, no podrien fer marxa enrere, perquè resultaria difícil d'explicar a l'opinió pública que la millora només fos el preu a pagar per la presidència del Govern balear.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.