cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Els carteristes, el flagell dels turistes cada estiu

Els professionals del descuit són coneguts per policies i conductors de l'EMT, però és molt difícil enxampar-los

No es tracta d'un col·lectiu massa nombrós, però la seva acció suposa un atemptat contra la imatge de Palma, que es vol promocionar com a ciutat turística de la Mediterrània. Els carteristes són autèntics professionals. Treballen amb molta sang freda, van sobrats de psicologia i gaudeixen de l'instint suficient per saber si la persona que més tard serà la seva víctima val la pena o és millor fixar-se en una altra. Els conductors dels autobusos municipals els coneixen, la policia també, però és molt difícil agafar-los en un descuit. Tenen la costum d'operar a les línies més turístiques. Generalment, al viatger autòcton el respecten més, però no així als turistes i a les persones majors que visiten l'Illa amb l'Imserso.

Ahir, a la Plaça Joan Carles I, una dona estrangera cridava molt alterada que li havia desaparescut de la seva borsa la cartera. Els seus acompanyants intentaren tranquil.litzar-la, i no ho aconseguiren del tot. Aparegué la policia, però no hi havia res a fer.

A Palma hi ha aproximadament una dotzena de carteristes que tenen la categoria de mestres, segons informaren fonts policíacs. Cadascun compta amb un equip de tres o quatre subalterns que encara no han arribat a la primera divisió. A la temporada baixa, malgrat els intents de desestacionalització de les autoritats turístiques, són els fixos, però cada estiu apareixen els discontinus, que venen a fer l'agost, especialment a les línies de l'EMT amb major afluència turística: s'Arenal, Illetes, Palmanova i Portals Nous.

La seva oficina central està a la Plaça d'Espanya, però també són localitzables a la Plaça de la Reina i, en general, en tot el recorregut dels trajectes turístics. Els carteristes saben molt bé que els visitants que no coneixen el bonobús hauran de treure la cartera per pagar el bitllet. Aquesta és la primera prova per elegir la víctima.

Una vegada dins de l'autobús es coloquen per zones: cap, centre i cola, i sempre aconsegueixen situar-se just devora del subjecte de l'espoliació. «Tenen molta psicologia i són autèntics professionals perquè amb tota la picaresca situen la víctima on ells volen. Alguns d'ells parlen dos o tres idiomes», asseguren els policies consultats. El mestre executa la sustracció, baixa a la següent aturada i la resta del seu equip roman dins de l'autobús.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.