cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

El conflicte entre els controladors i Aena du el caos a Son Sant Joan

Sis mil persones passaren la matinada de diumenge a dilluns a l'aeroport

El caos aeroportuari tornà a Son Sant Joan entre les 22 hores de diumenge i les 8 hores de dilluns a causa de l'escassesa de plantilla de controladors aeris. Unes sis mil persones varen haver de dormir a la terminal amb nombrosos retards que arribaren a les nou hores. Fins i tot existí la possibilitat de tancar l'aeroport.

Després, durant tot el dia d'ahir, arribaren les posteriors acusacions llançades per part d'Aena contra aquest col·lectiu per dur a terme una «vaga de zel». Els controladors neguen «rotundament» que existeixi aquesta vaga. I, a més, han reaccionat denunciant «la coacció» que reben d'Aena perquè supervisin més vols per hora dels que realment pot fer front l'actual plantilla de 35 controladors, que s'ha vist reduïda en cinc efectius respecte de l'any passat, «però hem de gestionar un vint per cent més de trànsit aeri».

A més, rebutgen que els seus companys «agafin baixes laborals encobertes», perquè «no hi ha persones que aguantin treballar sota tanta pressió i responsabilitat». Els controladors no estan disposats que torni a passar una situació similar a la viscuda la matinada de dilluns, que es podria repetir els pròxims dimecres i dissabte, ja que «tornam a tenir un torn amb dues persones» i «és per això que ens negam en bloc a fer més hores extra. Que augmentin la plantilla».

Un sol controlador, perquè l'altre va agafar la baixa a darrera hora, i un supervisor varen treure el mateix nombre de moviments que quan la torre de control està amb tots els seus efectius a ple rendiment. Això va provocar retards de fins a cinc hores i la possiblitat de tancar l'aeroport, atès que les pistes estaven col·lapsades i les aeronaus no podien enlairar-se, ja que l'únic controlador va restringir el trànsit aeri a nou moviments per hora, per tal de salvaguardar «la seguretat dels passatgers». Aquests problemes encara es varen arrossegar ahir, ja que una gran quantitat de vols varen acumular torbaments de nou hores i mitja, cosa que va situar la demora mitjana dels 520 vols (68.000 passatgers) que varen passar per les instal·lacions de Son Sant Joan en 130 minuts. L'Executiu de Serveis va descriure la situació viscuda a Son Sant Joan com «un vertader caos i un desastre total»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.