El cementeri de Bon Sosec continua, dia a dia, lluitant per aixecar el cap, des que l'Ajuntament de Palma l'adquirí ara fa dos anys, per explotar-lo a través de l'Empresa Funerària Municipal (SFM). Però els números no acaben de quadrar si es té en compte que al llarg dels anys 1998 i 1999 solament s'ha aconseguit vendre un total de 265 unitats d'enterrament.
Segons dades facilitades per l'empresa s'han arribat a comprar concretament, uns 250 nínxols i una quinzena de panteons, d'entre sis i vuit unitats, tot plegat per valor de 80 milions de pessetes. Aquestes xifres són considerades un èxit pels responsables de la funerària, que afirmen que «les instal·lacions del Tanatori II, (de Bon Sosec) s'han de concebre de forma absolutament diferent al cementeri de Palma», declarà la directora de Bon Sosec, Joana Maria Garcia.
«Son Tril·lo és un cementeri clàssic al contrari de Bon Sosec, que és una instal·lació moderna igual que les seves construccions d'enterrament, i per això el nivell de vendes és més lent», afirmà el regidor de Governació, responsable de l'EFM, Joan Bauzà. En aquest sentit, val a dir que el nivell de vendes de Bon Sosec és, a part de lent, bastant menys espectacular que el del cementeri municipal, ja que amb prou feines un mes de temps, l'EFM porta venudes mil unitats d'enterrament (800 nínxols i 200 sepultures) sobre els plànols d'ampliació dels terrenys de Son Valentí. Això, traduït en doblers, suposa un ingrés d'uns 112 milions de pessetes, només en pagues i senyals dels compradors, tal com publicà Diari de Balears recentment.
Tant el responsable de l'empresa funerària com la directora de Bon Sosec coincidiren a afirmar que el cementeri de Marratxí es caracteritza per la seva oferta de serveis funeraris per tota l'Illa. I és que enguany s'han realitzat més de 800 incineracions, segons assegurà Joana Maria Garcia. «Després està la segona part; la venda de tombes és una tasca més dificil», afegí Garcia.
Polèmica
El cementeri Bon Sosec es va construir a la finca de Son Alegre de Marratxí. Aviat, i coincidint amb la crisi econòmica del 1992, els seus promotors perderen l'alegria en veure que no era el gran negoci que esperaven. Al contrari d'això, nombroses empreses quedaren ofegades perquè no podien cobrar la feina feta, com va ser el cas de Domus, la constructora del batle Fageda. De fet, aquesta legislatura ha estat marcada per l'escàndol Bon Sosec. No obstant això, Cort va saber actuar amb habilitat. Entrà dins el cementiri privat i, tira tira, està aconseguint treure endavant el carro.