algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
20°

Matas quedarà a les portes de la majoria absoluta però pot perdre Mallorca i Menorca

El sondeig diu que l'electorat premia Unió Mallorquina perquè no ha pactat amb el Partit Popular

El Partit Popular perdrà la majoria absoluta al Parlament balear i no té la majoria als consells insulars de Mallorca i de Menorca, segons una enquesta que l'empresa Penta 15 SL ha realitzat per a Diari de Balears. La candidatura encapçalada per Jaume Matas obtindrà 29 escons, un menys dels necessaris, per revalidar la còmoda majoria del 1995. No obstant això, Penta 15 SL obre una forquilla per als conservadors que abraça des dels 26 diputats fins als 30. Per tant, el PP no té garantida de cap manera la victòria electoral.

La primera d'aquestes hipòtesis representaria la catàstrofe per als conservadors ja que ni tan sols un hipotètic pacte amb Unió Mallorquina els serviria per garantir la governabilitat de les Illes. En aquest supòsit, Matas es col·locaria davant una Menorca i unes Pitiüses indefectiblement en mans de l'esquerra i, com és sabut, amb dos consells insulars en contra, el Parlament no podria aprovar els pressuposts. Arribar als 30 implicaria per als conservadors quasi tot el poder, ja que, en aquest cas, no haurien de menester cap pacte per governar i, en el pitjor supòsit, l'esquerra s'hauria instal·lat només en un dels tres consells.

Siguin, però, quins siguin els resultats electorals, Penta 15 SL aposta clarament perquè Unió Mallorquina sortirà reforçada del fet de no haver pactat amb el Partit Popular fa quatre anys. El sondeig li assigna quatre escons, que podrien quedar en tres, però en tot cas hi ha una nítida tendència a l'alça que podria fer dels homes i de les dones de Munar els àrbitres de la situació. Segons l'enquesta, Unió Mallorquina duplicarà el percentatge de vot del 1995 i passarà del 6'51% a un 11'4%. El PSIB-PSOE aportarà 15 diputats, inclosa Eivissa, al Parlament balear i, tot i la pèrdua d'un escó, continuarà sent la segona força política de les Illes, això sí, a molta distància del Partit Popular.

De la quinzena de diputats socialistes, set vindran de Mallorca, on el PSIB en perd un i passa del 22'74% del vot a un 21%. A Menorca repetirà amb quatre escons i un percentage de vot similar, que el situa al voltant del 29%. La resta de diputats sortiran del Pacte Progressista d'Eivissa que, si es confirma la hipòtesi de Penta 15, n'aportarà quatre que s'integrin al grup socialista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.