cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Investiguen similituds del «myotragus» amb cérvols fòssils de les illes del Japó

El científic Alcover diu que la fauna de les illes Riu-Kiu és semblant a la del Mediterrani

Els coneixements científics de la cabra endèmica i extingida de les illes, el myotragus balearicus, s'ha debatut al Japó i s'han trobat trets evolutius semblants en certs cérvols nipons també desapareguts que varen viure a les Illes Riu-Kiu, un fet que podria tenir explicació per les condicions insulars de les dues espècies.

El paleontòleg mallorquí Josep Antoni Alcover, que va ser convidat a participar en el Primer Simposi sobre Evolució i Extinció de Vertebrats Insulars, ho explica. «La celebració va tenir lloc a Kagoshima, ciutat situada en el sud del Japó». El simposi se centrà en l'estudi de les Riu-Kiu, una cadena d'illes situades entre el Japó continental i Taiwan. Són unes illes amb una fauna que presenten gran similitud amb les faunes mediterrànies. Concretament, a la fauna fòssil destaquen les espècies de cérvols, que s'extigiren poc després de l'arribada dels humans.

Aquests cérvols són molt similars a espècies mediterrànies orientals. Així, alguns dels cérvols japonesos fòssils presenten similituds amb el myotragus. «Són animals que tenien les cames curtes i de talla molt petita. A més, són espècies l'hàbitat de les quals era rosegar els ossos per obtenir el fosfat càlcic, cosa que també feia el myotragus. Per una altra banda, Alcover comenta que a dues de les illes de Riu-Kiu «encara viu una espècie de conill endèmic insular de nom científic Pentalagus furnesi, que presenta unes adaptacions extraordinàries a la vida insular».

El científic mallorquí explica que aquesta espècie es podria extigir molt aviat «donat que els anys 70 s'introduïren mangostes (mamífer carnívor que s'alimenta de serps) amb l'objectiu de controlar espècies de serps verinoses. La introducció, però, va tenir efectes negatius sobre els conills endèmics, ja que s'han convertit en presa de les mangostes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.