algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
20°

«El Govern espanyol està amb Marroc abans que amb el poble saharaià

Mohamed Labeid representa als familiars de desapareguts d'aquesta comunitat

Mohamed Labeid, representant de l'Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Saharaians per Espanya, (Afapredesa) va afirmar ahir a Palma que «el Govern espanyol està amb el Marroc abans que amb el poble saharaià. Això és difícil d'entendre però la postura d'Espanya respecte del poble saharaià és no molestar Hassan II. Constatam que existeix un temor real per part d'Espanya amb el Marroc. No sé si aquesta postura de no defensar el poble saharaià i de no denunciar les violacions dels drets humans és per mor de Ceuta i Melilla, per la immigració, o pels interessos econòmics. Sigui com sigui, però això és un error: no s'hauria de mesclar un determinat interès amb una qüestió humanitària», diu.

Labeid recorda que almenys més de 500 saharaians desapareguts tenien la nacionalitat espanyola, i per tant jurídicament són espanyols en tot els efectes. Per tant el Govern espanyol hauria de localitzar-los. Però Espanya sempre ha mantingut una sola postura. Nosaltres demanam i pregam al Govern espanyol que defensi els drets dels saharaians i garanteixi les seves vides.

Labeid afirma que en el Marroc «qualsevol persona que s'oposa al règim marroquí, reinvindica qualsevol dret o escolta la ràdio nacional del polissari queda automàticament retingut. Els tanquen en subterranis i se'ls emporten molt lluny, en el desert est del Marroc o en llocs abandonats. Fins i tot un d'aquests subterranis es va localitzar baix dels jardins d'un club turístic», assegura.

El portaveu dels saharaians a Espanya comenta que en els subterranis els guardians són cans. «Els presos romanen a baix dia i nit sense veure el sol. Els torturen diàriament». De moment cap govern ni cap ONG internacional ha pogut tenir accés a alguns d'aquests centres. «Nosaltres treballam contínuament amb el departament de drets humans de l'ONU per fer front a aquesta situació lamentable. Ara, a través de la Federació de les Associacions de Defensa i Promoció dels Drets Humans d'Espanya, estan intentant obtenir un acord per crear una comissió d'investigació que es desplaci en els territoris ocupats on estan retinguts els saharaians».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.