nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Tècnics del CIM sostenen que els fanals dificulten la investigació astral a la Serra

Demanen col·locar vidres opacs al port de Valldemossa

La Ponència Tècnica de la Comissió de Cultura i Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca (CIM) ha indroduït per primera vegada un nou element proteccionista a la serra de Tramuntana per evitar un fet: la contaminació il·lumínica.

Els tècnics del CIM recomanaran que en els futurs projectes urbanístics s'eviti al màxim la contaminació il·lumínica a la serra de Tramuntana, ja que pot afectar la investigació astronòmica. Aquest suggeriment es va recollir la setmana passada en un projecte del port de Valldemossa, en el qual es preveu, en un carrer, la instal·lació de tota una sèrie de fanals.

La Comissió ha instat que aquests fanals, entre d'altres mesures, tenguin els vidres opacs per evitar que el llum s'estengui cap al cel i afecti l'observació estelar. Segons la Ponència, aquesta il·luminació dificultaria la investigació astral per part dels experts i la contemplació del cel per part dels enamorats de les estrelles i del públic en general. Així, els tècnics també han tingut en compte la privilegiada situació que té la Serra per a l'observació dels estels i l'acceptació social i popular que té aquesta afició entre els habitants mallorquins.

Tots aquests factors "element científic i popular" han estat sospesats pels tècnics de Patrimoni, que consideren que «un petit canvi sense cap cost econòmic com instal·lar els vidres opacs als fanals» solucionarà aquest problema. Un problema que podria fer-se més gran si es començàs a il·luminar la Serra al vespre com si es tractàs d'una ciutat urbana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.