algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
17°

La Diada per la Llengua i l'Autogovern cridarà avui «prou!» als carrers de Palma

Les dues columnes es trobaren ahir vespre a Santa Maria en un gran ambient festiu

87898
Centenars de persones celebraren la flama a Inca. | P. Bota.

La V Diada per la Llengua i l'Autogovern omplirà avui els carrers de Palma, des de l'estàtua eqüestre del rei Jaume I fins la façana del Consolat de Mar, tot conformant una cadena humana que "segons preveuen els organitzadors, coordinats per l'Obra Cultural Balear (OCB)" serà la més nombrosa des que s'iniciaren aquestes convocatòries de reivindicació.

Tots els «qui creuen que la llengua i la cultura de les Illes Balears són en perill, incloent-hi els col·lectius castellanoparlants i estrangers», han estat convidats a participar en aquest acte convocat per més de vint associacions cíviques, sindicals i religioses de Mallorca, amb el lema «Vine a dir Prou!».

Els actes s'obriran poc abans de les 18.00 hores a la plaça d'Espanya, on arribarà la torxa del Correllengua, que simbolitza la pervivència de l'idioma i de la cultura propis de les Illes Balears.

Quan arribarà aquesta flama a la plaça d'Espanya i serà passada, de mà en mà, fins a la seu del Govern autonòmic, ja més de 12.000 persones "fins 15.000, segons els organitzadors" l'hauran duita per tot Mallorca, des de la Tramuntana i el Llevant, fins haver recorregut 45 poblacions illenques. A altres poblacions, massa llunyanes dels recorreguts òptims de les tres columnes obertes "com ara, el campus de la Universitat balear" també hi ha hagut actes vindicatius, amb el pas de la flama i la lectura del manifest que exigeix a les autoritats municipals, insulars i autonòmiques el compliment de la Llei de normalització lingüística i el decret de mínims per l'ensenyament del català.

Després que arribaran a Palma les darreres columnes del Correllengua "la Arxiduc, que partirà avui matí de Sóller, i la Josep Maria Llompart, que ahir s'unificà amb la Guillem d'Efak en una festa multitudinària a Santa Maria" es constituirà la cadena humana que partirà de l'estàtua de Jaume I fins al Consolat, travessant Palma pels carrers i places de Sant Miquel, Major, Colom, Cort, Palau Reial, Conquistador, Antoni Maura i el passeig Sagrera. És un total aproximat de dos quilòmetres que les més de 6.000 persones que ja han assegurat la seva assistència a l'acte poden cobrir sense cap entrebanc.

La festa

La jornada que efectuà ahir el Correllengua fou la més animada de les que s'han efectuat fins ara. No només fou la més populosa, per la participació d'instituts i col·legis al llarg dels recorreguts, sinó també per la festa que reuní les columnes Josep Maria Llompart i Guillem d'Efak, amb la participació de les vídues dels escriptors, Encarnació Vinyes i Mònica Pastor, que unificaren la flama.

La Llompart recorregué ahir Selva, Inca "amb una gran participació", Sineu, Lloret, Sencelles, Binissalem, Consell i Alaró. La d'Efak travessà les poblacions de Campos, Porreres, Montuïri, Algaida i Santa Eugènia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.