algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Matas considera «assumible» la proposta de corresponsabilitat fiscal de Zaplana

Ha demanat més quota de l'IRPF i la gestió de l'IVA per a les autonomies

El president del Govern balear, Jaume Matas, considera «raonable i perfectament assumible» la proposta del seu homòleg valencià, Eduardo Zaplana en el sentit d'augmentar la corresponsabilitat fiscal de les comunitats autònomes.

Zaplana sorprengué a tots dilluns en efectuar una reivindicació molt semblant a la que ha mantingut fins ara Jordi Pujol i que sempre ha rebut les crítiques del PP.

No obstant això, Jaume Matas no tingué incovenient a reconèixer que li «sembla molt bé» la reivindicació del president valencià, una postura que «coneixia perfectament des de feia temps per la relació que ens uneix».

A pesar d'aquestes declaracions, Jaume Matas volgué matisar que aquesta no era la prioritat des de les Illes Balears. Segons el president de la CAIB, «per arribar a assolir més autonomia financera, hem d'aconseguir més autonomia política».

Matas es referia al fet que les autonomies que aspiren al nou model de finançament han de tenir «fluxos econòmics negatius amb el govern de Madrid». Perquè les Balears puguin arribar a aquesta situació, han d'assumir més competències.

Una d'aquestes, que serà decisiva per tenir més autonomia financera, és la de Sanitat. El ministre d'Administracions Públiques, Àngel Acebes, ha anunciat que la transferència de l'INSALUD es produirà al llarg de la propera legislatura. Serà aleshores quan el Govern balear reivindicarà més corresponsabilitat fiscal.

El president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, avançà dilluns algunes de les línies del model de finançament autonòmic que intentarà consensuar amb altres comunitats autònomes abans de la revisió de l'actual sistema, l'any 2001.

La proposta pretén aprofundir en l'autogovern i l'autonomia financera, per la qual cosa recull, a més de l'increment de la recaptació d'IRPF, la participació en l'imposició sobre el comsum i en la recaptació de determinats imposts especials "hidrocarburs, tabac, matriculació de vehicles, etc." així com la participació en la gestió de l'IVA i de l'Agència Tributària.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.