algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

L'enquesta del CIS demostra la importància de l'escola per al català

La majoria dels illencs confia que l'ús d'aquesta llengua augmentarà

L'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques, publicada parcialment ahir a Diari de Balears, posa de manifest el paper fonamental de l'escola en el procés d'integració dels immigrants.

D'aquells que, de petits, parlaven a ca seva en castellà o en una altra llengua, un 41'3% va aprendre català al centre d'estudis.
Allò que d'alguna manera podria denominar-se com a «ambient social», té, com és obvi, una importància cabdal. Gràcies a ell, aprengueren la llengua pròpia un 44'3% dels enquestats: la família fou decisiva per a un 12'5%; el lloc de feina, per a un 10%; els amics, per a un 18'8%; i el carrer, el barri, per a un 13'8%.

L'enquesta del CIS palesa la manca de polítiques actives en el terreny dels mitjans de comunicació: només un 1'3% de la població de les Balears hauria après la llengua pròpia a través d'aquest canal. Un altra dada reveladora aportada per l'estudi del Centre d'Investigacions Sociològiques és el grau d'optimisme respecte de l'increment de l'ús social del català.

Un 38'7% pensa que ha romàs estancat al llarg dels darrers deu anys, mentre que una proporció quasi idèntica (40'2%) considera que s'ha estès. Només un 10'4% és de l'opinió que ha retrocedit. Pel que fa al futur, l'optimisme és representat per un 46'9% dels enquestats i el pessimisme per un 10'8%. Un 20'9% pensa que es mantindrà estable, exactament el mateix percentatge que aquells que no s'atreveixen a fer un pronòstic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.