Condemnen el sistema abusiu emprat per un contracte de multipropietat

La sentència declara nul l'acord que signaren dos alemanys amb un complex turístic de Cala d'Or

TW
0

Un jutge de Primera Instància de Palma ha dictat una primera sentència en què es condemna el sistema abusiu que s'empra per aconseguir que els turistes que arriben a l'Illa subscriguin contractes de multipropietat. Amb aquest sistema de contractació, que s'utilitza en diversos països d'Europa, els clients s'asseguren el gaudi una determinada setmana a l'any d'un establiment turístic durant un llarg període d'anys.

La sentència, que accepta una demanda presentada per l'advocat Javier García Rubio, declarà nul un contracte que firmà un matrimoni alemany, pel qual va haver d'avançar, mitjançant tàctiques molt dubtoses, 2.900 marcs (més de 250.000 pessetes) després de signar aquests contractes. Aquesta pràctica abusiva d'engany als turistes es desenvolupà a la zona de Cala d'Or.

El 14 d'octubre de 1996 un matrimoni alemany es desplaçà a Mallorca de vacances. A les poques hores d'instal·lar-se a l'hotel els turistes varen ser abordats per diversos joves, que s'identificaren com a promotors immobiliaris d'un club de vacances anomenat Cala de Mar.Els turistes foren convidats a visitar les instal·lacions. Els promotors pagaren el taxi i en arribar al complex els clients varen ser convidats a consumir begudes alcohòliques. Els promotors exposaren els avantatges que suposava contractar aquest tipus d'iniciativa turística, que es coneix com a sistema de multipropietat o de Time Sharing.

Durant vuit hores es perllongà l'encalçament als clients alemanys, que finalment acceptaren la signatura d'aquests contractes. Amb la firma del document, per la qual cosa havien d'avançar els doblers, s'asseguraven de gaudir d'un apartament del complex durant una setmana a l'any. El contracte, segons reflecteix el jutge, va ser signat pels turistes sense que poguessin veure l'habitatge que havien d'ocupar en el complex. Tampoc no varen tenir l'oportunitat de llegir personalment, i amb la tranquil·litat que mereix aquest tipus de decisió, el contracte que els suposava avançar aquesta quantitat de doblers.

El jutge explica que el contracte es tracta d'un document que recull condicions molt generals, on una de les parts imposa a l'altra unes clàusules que podrien ser il·legals. Per tant el jutge creu que aquest contracte és nul per la sèrie d'irregularitats que presenta. Així, per exemple, el document no conté la identificació registral de l'apartament.