Les obres sense projecte minvaran el control dels ajuntaments, segons el CIM

Recorda que «les casetes d'eines són el bessó de les il·legalitats en el sòl rústic»

TW
0

Manuel Cabellos, cap de la Ponència Tècnica de la Comissió d'Urbanisme del Consell Insular de Mallorca, considera que si el Govern central aprova definitivament el projecte de la llei d'ordenació de l'edificació, «els ajuntaments perdran una eina de control sobre la construcció a tot allò que és sòl rústic».

Com avançà ahir Diari de Balears, el Consell de Ministres remeté divendres passat al Congrés dels Diputats aquest projecte de llei, que, entre d'altres coses, preveu la possibilitat de construir casetes d'eines i porxos en sòl rústic sense l'actual obligació de presentar un projecte tècnic signat per un arquitecte, un enginyer agrònom o un aparellador.

Cabellos explica que «el problema no rau en si es presenta un projecte tècnic o no, sinó en la disciplina urbanística. La presentació d'un projecte no hauria de ser important perquè es tracta de construccions molt senzilles. Emperò, el que sí és cert és que, amb un projecte a la mà, els ajuntaments tenen una idea més clara i definida d'allò que el promotor vol fer. Així, els consistoris poden exercir una vigilància major sobre les dimensions de la construcció i sobre la seva tipologia. Aquests dos aspestes es poden veure un poc més descontrolats».

El responsable tècnic d'urbanisme del Consell Insular indica que «s'ha de tenir present que, a Mallorca, els porxos i les cases d'eines són el bessó de les il·legalitats en sòl rústic, és a dir, es demanen llicències per a petites construccions agrícoles i s'acaba construint un habitatge. En teoria, les normatives urbanístiques en sòl rústic no fan referència a les tipologies, sinó als usos, que n'hi ha d'admesos, permesos i prohibits. Si es fa una caseta d'eines, no pot tenir un ús residencial o diferent de l'agrícola».