cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
22°

Un centenar d'idees per salvar la llengua

Els mitjans informatius són un dels camps bàsics de la batalla lingüística, segons els Joves per la Llengua

«Tota lluita és poca per reivindicar i fomentar l'ús de la nostra llengua en la societat actual». Aquesta és la filosofia de feina dels Joves de Mallorca per la Llengua, que han decidit consagrar l'any 99 a la defensa de l'idioma català i han començat amb la frenètica activitat i el vigor característic de la seva edat.

Els Joves de Mallorca envesteixen principalment contra les institucions, a les quals consideren les responsables en les tasques de difusió del català a tots els nivells. Per aquest motiu, un alt percentatge de les propostes presentades van dirigides a les administracions competents, que són les que poden prendre mesures eficaces de manera ràpida i directa.

Així, el centenar de mesures propostes ha estat distribuït per sectors, que intenten abastar els camps més representatius de la societat, alguns dels quals no estan en absolut normalitzats. Una circumstància que vulnera la Llei de normalització lingüística. I és precisament aquesta la Llei a la qual apel·len els Joves per la Llengua per justificar la seva iniciativa. «Només demanam que es compleixi la Llei», segons paraules de Sedano.

El document que l'associació juvenil va presentar aquesta setmana als partits polítics està dividit en vuit apartats concrets, cadascun dels quals engloba tota una sèrie de mesures. Aquests blocs són: ensenyament, mitjans de comunicació, cultura, món laboral i comercial, turisme, lleure i esport, societat i administració.

Els mitjans de comunicació és un dels sectors on més incideixen les recomanacions dels Joves per la Llengua, ja que una campanya de normalització dels mitjans suposaria una difusió importantíssima a tots els nivells de la societat. Així, una de les propostes és la difusió des dels mitjans d'actituds positives envers el català. Per exemple, es parla de no canviar de llengua amb els entrevistats que entenen el català.

Mantenir l'idioma en forma  

La nostra llengua no gaudeix de bona salut. Fins i tot, sectors més dràstics i bel·ligerants parlen d'estat crític. Però els Joves de Mallorca aposten per continuar lluitant, i volen aconseguir que l'idioma recuperi la bona forma. Així, un dels camps on més feina volen fer és el del lleure i l'esport, promocionant el català en competicions i pràctiques esportives. Exigeixen també la normalització total de la Universíada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.