nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Troben a Selva documents que proven que l'antic camí d'Almallutx és públic

Són del segle XIX i confirmen que la via ara tancada en el Rafal era d'ús veïnal

L'Associació per a la Defensa dels Itineraris de Mallorca (Adim) s'ha dirigit al batle de Mancor, Bernadí Coll (PP), per comunicar-li que ha trobat dos documents del segle XIX relatius al caràcter públic del camí d'Almallutx. Un tracta sobre problemes en el clavegueram de l'esmentada via i l'altre és una descripció de 35 camins inclosos a l'Itinerario general de los caminos en el territorio de dicho pueblo.

Paradoxalment, ambdós documents foren trobats a l'Arxiu Municipal de Selva. El primer data de 1863 i el segon, de 1848. En aquelles dates, i fins ben entrat el segle XX, concretament fins l'any 1925, el que ara coneixem com a municipi de Mancor de la Vall pertanyia al terme de Selva.

Amb aquests dos escrits, Adim intenta justificar davant l'Ajuntament de Mancor que el camí d'Almallutx és públic. L'Itinerario... qualifica l'esmentada via de veïnal i la col·loca en el número 25 del seu llistat.

Adim s'assabentà de la intenció de l'Ajuntament de Mancor d'elaborar un estudi dels camins de titularitat municipal, segons l'acord de la sessió plenària del 30 de juliol de l'any passat, i es posà en marxa amb l'objectiu de facilitar material històric adient. En definitiva, en opinió d'Adim, el camí d'Almallutx per la finca del Rafal, on ara està tancat, és públic perquè hi ha prou documentació que així ho demostra i perquè és la ruta tradicional per anar de Mancor a Lluc. Aquests camins de pelegrinatge al santuari han tingut sempre la condició de vies veïnals. Així mateix, l'associació recorda que tot camí amb la condició de públic no pot perdre mai aquesta titularitat i sí que pot ocórrer al contrari, és a dir, passar de privat a públic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.