algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

El Govern prepara amb Madrid el decret per abaratir el transport de càrregues

Aquesta serà la propera mesura d'aplicació del Règim Especial de Balears

L'abaratiment del cost del transport de mercaderies serà la passa següent que es farà per tal de complir els compromisos recollits al Règim Especial de les Balears (REB).

La Conselleria i el Ministeri estan treballant per concretar les subvencions i el mecanisme que s'aplicarà, segons confirmà el director general d'Economia, Josep Antoni Rosselló.

De fet, al REB es fixa un termini de nou mesos per establir el sistema de concessió de les compensacions, les modalitats, la quantia i els beneficiaris en el transport aeri i marítim de mercaderies. Tenint en compte que el REB entrà en vigor el passat 1 d'agost, el termini acabaria el mes d'abril.

Rosselló no concretà quina serà la subvenció que s'aplicarà. Si prenem com a referència el cas canari, el descompte que s'aplica és d'un 35 per cent, el que representa una quantia d'entre 1.000 i 1.500 milions de pessetes. En tot cas, el director general d'Economia advertí que un i altre arxipèlag presenten característiques diferents.

A més de l'abaratiment del transport de mercaderies entre Illes i Penínsules, el REB també preveu la reducció del cost de les exportacions a la Unió Europea. Així mateix, es preveu un tracte especial per a determinats sectors. Concretament, la fusta, el calçat, la pell, el vestit, l'alimentació, l'artesania i, en general, els productes industrals transformats a les Illes que tenguin un valor afegit superior al 20 per cent. També es preveu que afecti el transport dels residus no processables ni reciclables a la comunitat balear. I, per últim, l'alimentació de bestiar procedent de la Península que no sigui coberta amb la producció balear.

Compromissos  

Més que mesures concretes, el REB suposà un gran compromís que s'ha d'anar desenvolupant. En el cas del transport de mercaderies, l'aspecte més positiu és que hi ha un termini de nous mesos per concretar el sistema de compensacions. En altres casos, simplement es preveu la creació de comissions com és el cas de donar resposta a les peculiaritats del mercat laboral o a la necessitat de diversificació energètica o s'utilitzen futuribles com «es promourà», «s'impulsarà» i «s'incentivarà».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.