algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

L'Ajuntament vol aprofitar l'aigua de la font de s'Olla

A la font viu un petit crustaci endèmic d'aquesta localitat i les obres el podrien posar en perill

En el marc del projecte d'aprofitament integral dels excedents de les fonts de Sóller que actualment està elaborant un equip dirigit per Miquel Pascual, i concretament en el cas de l'aigua de la font de s'Olla, l'Ajuntament estudia la manera més convenient de poder dur a terme aquest aprofitament sense fer malbé l'ecologia de l'entorn, per mor de l'existència en aquest punt d'una sèrie d'organismes animals endèmics.

És per això que abans de fer cap actuació en aquest indret el regidor de Béns i Serveis, Tomàs Arbona, del PSM, es va posar en contacte amb membres de la secció zoològica del museu de Ciències Naturals, per tal d'estudiar la manera de realitzar aquesta actuació i a la vegada salvar l'entorn natural de la font on viuen aquest organismes tan especials. L'entorn immediat de la font de s'Olla així com la canaleta que sorgeix de la veïna font de na Gireta guarda un dels tresors biològics de la serra de Tramuntana.

Es tracta en aquest cas d'un crustaci aquàtic parent de les «someretes», que és d'origen marí i que probablement remuntà el torrent de Sóller fa milers d'anys quan les condicions climatològiques eren molt diferents i el torrent es comportava com un autèntic rierol permanent d'aigües netes. Aquests animals s'acostumaren a poc a poc a les aigües dolces i, amb el temps, quedaren algunes poblacions aïllades en llocs molt allunyats de la mar. L'any 1952 el famós biòleg i ecòleg català Ramon Margalef va descobrir a la font de s'Olla una població d'un d'aquests petits crustacis que anomenà científicament Jaera balearica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.