muy nuboso
  • Màx: 17.94°
  • Mín: 13.93°
17°

El PSM centra l'estratègia en els pactes progressistes i la defensa del territori

L'objectiu prioritari expressat al XIV Congrés és substituir el PP al front de les institucions

61252
Una àmplia majoria de delegats aprovà l'informe de gestió de Pere Sampol. | JAUME MOREY.

Potenciar una alternativa que enderroqui el Partit Popular de les institucions a través de pactes progressistes i d'un model basat sobretot en la protecció i defensa del territori. Aquest fou el missatge fonamental que ahir llançà el fins ara secretari general i portaveu del PSM, Pere Sampol, en el discurs d'obertura del XIV Congrés de la formació nacionalista.

Sampol es despedí de la secretaria general, que a partir d'avui ocuparà Mateu Morro, amb un informe de gestió que comptà amb un ampli vot favorable "218 a favor, 4 abstencions i un en contra" i on deixà clara l'estratègia nacionalista en un context marcadament preelectoral.

Així, Sampol es referí al PP com un «tap» que es necessari treure. Una urgència que justificà perquè els conservadors després de l'era Cañellas «no han avançat en posicions de defensa de l'autonomia o del medi ambient». Precisament, Sampol apuntà la protecció del territori com l'«eix vertebrador» del model d'alternança.

Alternança

Una alternança que passa per pactes amb les forces progressistes després de les eleccions del 13 de juny. En aquest marc, es volen incentivar els acords de caire nacionalista amb Unió Mallorquina, però qualsevol possible coalició per una candidatura conjunta a les eleccions generals dependrà del que passi a partir del 14 de juny.

És a dir, si no hi ha pacte progressista i nacionalista en l'àmbit de les institucions balears, difícilment n'hi haurà per accedir a les Corts juntament amb UM. Per tant, Sampol volgué treure del debat d'aquest Congrés aquesta possible coalició, ja que s'ha d'ajorna fins després de les eleccions autonòmiques i municipals.

En aquest context, el Pacte de Progrés que governa el Consell de Mallorca és un dels referents que han de servir per fer arribar a la ciutadania «l'opció» del canvi.

L'executiva

La nova comissió executiva del PSM estarà integrada, si així ho aprova avui el Congrés, per 23 membres i combinarà la continuïtat "amb noms com Sebastià Serra, Maria Antònia Vadell i Pere Sampol" i noves incorporacions com Gabriel Barceló, Joan Serra, Maria Antònia Bruguera, Xavier Bacigalupe, Joan Cladera i Miquel Àngel Mas. Com a absència destaca la de Joan Mayol, que ha rebutjat participar-hi per raons professionals. Així mateix Damià Pons tornarà a presidir el Comitè Polític.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.