cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

Son Llàtzer s'aixeca, però encara no camina

La inauguració del Palma II està prevista per a l'any 2000, però no funcionarà al 100% fins al 2002

Amb les transferències de l'Insalud al final del túnel, i abans que el Govern autonòmic i el central decidissin la conveniència de fer l'Hospital d'Inca, Son Llàtzer, altre ben dit Palma II, semblava destinat a ser la gran solució de l'assistència sanitària de Mallorca. Era l'hospital que havia d'acabar amb la congestió del caòtic Son Dureta, que gairebé ni notava l'apertura de l'Hospital de Manacor.

Ara, el mapa sanitari ha canviat (per millorar) i el protagonisme del Palma II sembla que ja no és tan espectacular. Fins i tot es parla de reduir llits respecte a les previsions inicials, ja que ningú no comptava amb Inca quan es feren els primers plans. Però això no vol dir que Son Llàtzer hagi perdut importància o que la seva construcció ja no sigui prioritària. El que significa tot això és que, a la fi, el sector da la Sanitat Pública balear estarà en consonància amb les necessitats i gaudirà d'una infrastructura digna de la comunitat autònoma més rica del país, que fins ara vivia en la precarietat assistencial.

Així, convé fer un repàs a l'actual estat de les obres del Palma II, la inauguració del qual està prevista per a l'any 2000, però que no funcionarà al seu màxim rendiment fins al 2002, ja que la posada en marxa dels diferents serveis serà progressiva.

Primer començaran a funcionar les consultes i les urgències. Posteriorment, de manera gradual, els serveis d'hospitalització.
Amb un pressupost previst de 9.513 milions de pessetes, el centre hospitalari es troba ja en fase molt avançada de construcció, com es pot veure a les fotografies o en directe si se surt de Palma per la carretera de Manacor. No té pèrdua, perquè el nou edifici hospitalari està construït sobre un solar de 160.510 metres quadrats i té quatre plantes d'alçada. Es veu d'enfora.

En aquests moments, l'estructura externa de l'immoble gairebé ja llueix el que serà la seva imatge definitiva, tot i que encara resta el maquillatge que millori el seu aspecte.

El nombre de llits prevists en un principi és de 564, que es distribuirien en 52 habitacions pediàtriques amb una cama cadascuna i 308 habitacions dobles per a adults. No obstant això, una vegada acordada la construcció de l'Hospital d'Inca, l'Insalud i el Govern negocien aquests dies la possibilitat de reduir en uns cent llits la capacitat de Son Llàtzer.

A l'exterior, l'hospital disposarà d'entre 950 i 1.300 places d'aparcament.

Fórmula de gestió  

L'hospital de Son Llàtzer funcionarà en un principi com un consorci, que és la fórmula de gestió que consideren més adequades el Govern balear i l'Insalud per posar en marxa el centre i per facilitar la incorporació de personal. Aquesta decisió no lleva que, posteriorment, pugui derivar cap a una altra forma de gestió, com podria ser la de Fundació Pública, que és la que funciona a Manacor.

Pel que fa al personal que farà feina al nou hospital de Palma, estarà format pels treballadors que transfereixin les dues institucions dels seus altres centres, sempre de manera voluntària i de conformitat amb la normativa vigent. La plantilla restant serà seleccionada mitjançant oferta pública de treball.

Ampliar o reduir  

És paradoxal la situació que es dóna en aquests moments. La construcció d'un nou hospital a Inca, acordada per l'Insalud i el Govern balear, i que serà finançat a mitges, ha encetat un debat sobre la revisió del Pla Funcional de Son Llàtzer, per tal d'adequar-lo a la realitat del nou mapa sanitari. És a dir, s'estudia la necessitat de mantenir els llits prevists en principi o si per contra s'haurien de reduir. I aquest debat afecta a un hospital que ha estat dissenyat, sobre plànols, de manera que es pugui ampliar pels seus extrems en cas de necessitat. Ja ho dèiem, com a mínim paradoxal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.