algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Majoristes i hotelers aposten per posar fre al creixement urbanístic

Eviten entrar, això no obstant, en la polèmica entre Govern i CIM

El col·lectiu d'hotelers i els touroperadors que operen a les Illes es mostren partidaris d'aturar immediatament i de manera dràstica el creixement urbanístic a les Balears. El majorista TUI, presidit per Costern Ralf, és un dels que aposta més fermament per aturar l'actual ritme de construcció. Tot i això, cap dels dos col·lectius no es vol pronunciar encara sobre la moratòria aprovada recentment pel Govern balear ni sobre la polèmica establerta les darreres setmanes entre aquesta moratòria i la proposta del CIM. «Tot i que encara no ho hem debatut amb profunditat al si de l'associació, fa temps que els hotelers demanam que s'aturin les construccions. El creixement urbanístic ha arribat al límit», manifestà Pere Cañellas, president de la Federació Balear d'Hotelers, afiliada a la Caeb.

Quant a les disputes polítiques entre el Govern de Jaume Matas i els partits que formen el Pacte de Progrés envers la moratòria urbanística que s'ha d'aplicar, els hotelers consideren que «no seria oportú pronunciar-se a favor d'un o d'altre projecte» abans d'haver analitzat amb deteniment el text de les dues parts.

«Sembla que la proposta del Govern pretén limitar només les zones urbanitzables en les quals encara no s'hi ha començat a construir, mentre que el CIM va més enllà i s'estimaria més paralitzar urbanitzacions costaneres que ja estan engegades. Malgrat que tampoc sabem quin seria l'impacte real que tendria la moratòria del Consell Insular a Mallorca. De tota manera, com a federació d'hotelers no volem entrar en aquest tipus de problemàtiques ja que tenen un caire eminentment polític», afegí Cañellas. Als darrers anys, els hotelers de les Illes semblen disposats a apostar per la incentivació del turisme de qualitat en lloc d'augmentar més la pressió turística i afegir més places hoteleres.

D'una altra banda, igualment que la resta de sectors relacionats amb el turisme, els empresaris amb hotels a les Illes fan un balanç força positiu del que ha estat la temporada estiuenca, tot i que tots coincideixen a dir que el sector ha de créixer a l'hivern. Així, el mateix president de la patronal hotelera comentava que «s'han de cercar alternatives que estimulin el flux de viatgers cap a les Illes. Aquestes alternatives es podrien trobar en el turisme cultural i en el senderisme, sense oblidar en cap moment el sector de la Tercera Edat, tant nacional com estranger».

Quant al turisme esportiu, un altre tema que també crea controvèrsia és el referent als camps de golf. En aquest sentit, els hotelers opinen que, «sense caure en l'excés, s'ha de reconèixer que els camps de golf suposen una oferta complementària important i en aquest sentit no serà sobrer augmentar el nombre d'aquestes instal·lacions».

De la seva banda, els touroperadors que operen a les Balears coincideixen amb els hotelers en el fet que la moratòria suposa una mesura necessària per tal d'aturar el creixement, tot i que s'ha de donar pressa perquè les Directrius d'Ordenació Territorial, les famoses DOT, comencin a desenvolupar-se.

«Com més prest es reguli el tema urbanístic, molt millor. El primer que s'ha de fer és aplicar unes directrius que estan aprovades des de fa temps. Es necessària una regulació ja mateix. Si no es posa fre ara, en un futur podem pagar certs excessos, manifestaren els responsables de TUI.

Aquesta companyia, una de les més importants de les que operen al sector turístic de les Balears, també valora positivament la temporada turística. «Aquest estiu hem crescut un 3'6 per cent, xifres força bones, sobretot si pensam que no seria aconsellable un increment superior. A l'hivern, les perspectives són bastant bones i pensam que podem moure un 16'8 més de turistes que l'any passat», manifestà Juan Carlos Alía, responsable de relacions externes del touroperador. Alía va fer referència a la creació del nou touroperador creat per Ibèria i la cadena hotelera Sol-Meliá, i va dir que «és una bona notícia per a un turisme nacional».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.