algo de nubes
  • Màx: 19.34°
  • Mín: 12.82°
19°

Els hospitals balears són els que utilitzen més morfina contra el dolor

Els especialistes diuen que aquest tractament no crea addicció en els malalts

La medicina també ha de lluitar contra els prejudicis culturals en favor d'una millor qualitat de vida dels ciutadans. Per exemple, l'ús de la morfina ha estat sempre mirat amb desconfiança per part d'alguns sectors socials, que relacionen aquest fàrmac amb la drogodependència. Però això no és així i, a poc a poc, alguns col·lectius mèdics han aconseguit imposar el seu criteri i demostrar els enormes avantatges de la utilització d'aquest producte per pal·liar el mal. Actualment, Balears és la comunitat autònoma on més s'utilitza la morfina, i això evidencia la millora de la qualitat assistencial de la sanitat pública balear.

Cada vegada són més els especialistes dedicats al dolor i cada vegada són més les tècniques conegudes per alleujar-lo. Però la morfina és, sens dubte, el més eficaç de tots els remeis. Així, segons manifesten els especialistes, s'ha d'acabar amb la idea que la morfina crea drogoaddictes, perquè quan hi ha mal és impossible l'addicció.

D'aquesta manera, cada vegada són més els metges que defensen aquests tractaments contra el dolor, tot i que convé no oblidar que poden tenir efectes secundaris, perquè es tracta d'una droga bastant forta. Però això no s'ha de confondre amb l'addicció.

Fins ara, l'ús de la morfina es circumscrivia a les unitats de pal·liatius, on es tracta malalts, gairebé sempre oncològics, amb una curta esperança de vida. El repte actual, una vegada demostrat que els efectes de la morfina no són nocius com es pensava, és utilitzar aquest producte en altres malalts no terminals, simplement per alleujar els efectes del dolor i fer més suportable la convalescència temporal o fins i tot els mals crònics.

Els especialistes partidaris de l'ús de la morfina en els hospitals per combatre el dolor assenyalen que aquesta droga i els seus derivats no escurcen l'esperança de vida a canvi de viure millor sense mal. Al contrari, és el dolor allò que l'escurça, ja que és una potent font d'estrès, que provoca un deteriorament físic.

A les Balears és on més s'ha incrementat en els darrers anys l'ús de la morfina, mentre que a la comunitat d'Aragó és on menys s'utilitza. Però el cas de les Balears no és aïllat. De fet, segons dades de la International Narcotics Control Board de l'ONU, l'ús d'aquest producte ha proliferat de manera espectacular en els països desenvolupats. A Espanya el consum de morfina en els hospitals s'ha multiplicat per viut en els darrers deu anys. No obstant això, aquest increment només col·loca Espanya en el vintè lloc entre els països de tot el món.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.