nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

El port de Palma recollí 827.000 litres d'hidrocarburs dels vaixells el 1997

El conveni Marpol estableix les passes per recuperar i tractar el fluix contaminant

105102
Les sentines dels mercants acumulen notables quantitats de líquid.

Fins 827.100 litres d'hidrocarburs acumulats en embarcacions deixaren d'abocar-se a la mar el 1997 gràcies als sistemes de recollida establerts en el port de Palma, segons les directrius del programa Marpol d'àmbit europeu.

El fluix captat el formen productes oliosos procedents de vaixells mercants, pesquers i embarcacions esportives.
Vessaments d'aquesta mena s'acumulen a les sentines de les embarcacions, la cavitat inferior del casc on van a parar líquids diversos que es filtren pel casc o la coberta. Un factor tan simple genera un fluid molt agressiu per al medi ambient, el qual està compost entre un 40 i un 60 per cent d'hidrocarburs, entre un 60 i un 40 per cent d'aigua, i en un 5 per cent de sòlids.

La substància resultant pot ser aigua contaminada amb petroli cru o per productes pretroliers diversos. En el segon cas, és a dir, aigua corrompuda amb derivats del cru, el produeixen tots els vaixells i són els que han de lliurar-se als ports, com indica el Marpol.

Segons fonts d'Autoritat Portuària de les Balears (APB), del total de més de 827 mil litres recollits de les sentines de vaixells amarrats a Palma el 1997, 74.600 litres passaren per una planta de tractament integral per després lliurar-los a instal·lacions autoritzades.

Cinc ports de les Balears i 46 de tot l'Estat se sotmeten als condicionants del Marpol. En la nostra geografia en resulten afectats, a més del de Palma, el de Maó, el d'Alcúdia, el d'Eivissa i el de La Sabina.

El conveni el promociona l'Organització Marítima Internacional (IMO) i regula els diferents elements contaminants dels vaixells, recollits en cinc annexos: hidrocarburs, productes químics, mercaderies transportades per via marítima en paquets (contenidors, tancs portàtils, camions tanc), aigües brutes dels vaixells i fems sòlids.

Una empresa amb concessió de l'APB efectua a Palma la recollida dels residus oliosos assenyalats. Per a mercants i pesquers disposa de diversos tancs amb una capacitat suficient per atendre les demandes de servei estimades, així com d'un sistema de bombeig per aspirar el producte del vaixell i després dipositar-lo en camions que el duran a la planta de tractament.

Per les embarcacions esportives, l'empresa funciona amb recipients metàl·lics de recollida amb una capacitat d'entre 250 i 500 litres.
El servei es manté actiu durant les 24 hores de tots els dies de l'any.
Pel que fa a la recollida d'aigües brutes i de residus sòlids, una empresa, també amb autorització de l'APB per actuar en el port de Palma, compta amb una dotació àmplia de contenidors i de camions per al trasllat a plantes de tractament. Així mateix utilitza un camió cisterna amb sistema autònom de bombeig i diverses embarcacions aptes per a la recollida de residus per mar.

Les «eines verdes» són a les bases marítimes del conjunt de l'Estat

D'«eines verdes» qualifica Ports de l'Estat les diferents dotacions per controlar i derivar els elements contaminants que es recuperen de les embarcacions.

La xarxa de dotacions en termes estatals comença per onze vaixells i 52 camions cisterna, que tots junts suposen una capacitat d'emmagatzament de 11.080 metres cúbics.

Les prestacions s'amplien amb 28 plantes de pretractament i amb 11 de tractament integral. El port de Palma s'inclou entre els que té una instal·lació de les del segon tipus dels anomenats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.