nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

La depuradora, un maldecap per als veïns de Maria de la Salut

Denuncien que la depuradora d'Ariany contamina terres i aqüífers

75490
Els veïns diuen que també s'hi aboquen fangs contaminants. | T.Garcies.

Un grup de veïns de Maria de la Salut ha denunciat davant la conselleria de Sanitat la contaminació que produeix la depuradora mancomunada dels municipis de Petra, Sineu, Maria i Ariany que es troba ubicada dins del terme d'aquest darrer municipi.

Gabriel Tugores, Joan Morey, Gabriel Tugores, Pedro Mestre i Antònia Ferriol són quatre dels nombrosos mariandos que tenen finques dins del terme d'Ariany. Tots ells afirmen sentir-se molt perjudicats pel funcionament actual de l'estació depuradora que diuen que no reuneix les condicions mediambientals necessàries. Com expliquen, en un terrenys annexes a l'estació s'hi aboquen residus de forma totalment incontrolada que es filtren cap al subsòl i contaminen els aqüífers de la zona.

Els fangs es dipositen amb una manguera en un camp fins que s'assequen i després es llauren per mesclar-los amb la terra.

D'altra banda, l'aigua que surt de la depuradora es condueix cap a unes grans basses des d'on s'aboca directament al torrent de Montblanc a través d'una gran canonada. Els afectats asseguren que aquests residus són molt tòxics i que es filtren cap al subsòl tant a les basses on s'acumulen, que no tenen cap tipus d'aïllant, com al torrent per on corren i que això fa perillar la potabilitat de l'aigua de la zona.

Quasi tots els propietaris de la zona tenen pous a les seves terres i temen que aviat no la puguin emprar tant per al consum humà com per als cultius. El problema encara és molt més greu si és té en compte la manca d'aigua potable que pateix des de fa mesos el nucli de Maria de la Salut, i que l'única zona del municipi on es poden fer nous pous es troba a menys d'un quilòmetre de la depuradora.

Els polítics no són conscients que es juguen el futur del poble. En els propers dies es preveu que operaris de Sanitat recullin mostres dels residus per determinar la seva toxicitat.

Els afectats afirmen sentir-se indefensos ja que d'ençà que es va fer l'estació ara fa quatre anys vénen denunciant aquesta situació als responsables municipals tant de Maria com d'Ariany però «els batles han passat amb cançons i no ens han fet gens de cas». A més, els veïns s'oposen a la construcció d'una planta de compostatge que tot just s'ha començat ja que creuen que agreujarà el problema de la contaminació.

Polítics
Ara fa prop de dos mesos es va fer una taula rodona a Maria de la Salut que tenia com a tema central el medi ambient al Pla de Mallorca. En el debat varen participar els batles de Maria i Ariany, Rafel Oliver, i Antoni Pascual, i el conseller del CIM, Francesc Antich a més de representants d'altres entitats i ecologistes. Els denunciants hi acudiren per veure si es discutien les mancances que patia el seu poble. Sorpresos, varen veure com «els polítics «es perdien per les bardisses» i que el seu problema amb la depuradora no sortia a la llum. Al final del debat ho plantejaren però «d'aquests ningú no va voler banyar-se el cul. Tots els polítics s'omplen la boca de bones paraules en xerrar d'ecologia i medi ambient però després ningú no actua».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.