muy nuboso
  • Màx: 11.14°
  • Mín: 7.77°
10°

Avui és el dia D de la negociació urbanística

Tot apunta que Govern i PSIB no aconseguiran superar els seus posicionaments irreconciliables

Dia 30 a les 16.30. Avui horabaixa Govern i PSIB tenen la darrera oportunitat d'arribar a un acord sobre el futur urbanístic de Mallorca sense que l'Executiu, per una banda, i el Consell Insular, per l'altra, no hagin de prendre mesures que es contradiran entre si.

No obstant això, tots els indicis apunten que no hi haurà acord. El PSIB demana una moratòria urbanística pràcticament total que afecti tots els projectes actualement en tramitació i la major part dels urbanitzables sense pla parcial aprovat. El socialistes només exclouen aquells projectes que puguin tenir un interès social específic, però sempre allunyats de les grans urbanitzacions costaneres. La moratòria s'hauria d'aprovar per llei d'urgència en el Parlament el més aviat possible.

Per la seva banda, el Govern oferta una moratòria, també per llei d'urgència, que afecti tots els urbanitzables sense pla parcial presentat fins el darrer moment abans de l'aprovació de la llei. Despés, s'establirà un marge de sis mesos per aprovar les Directius d'Ordenació del Territori en el Parlament. No obstant això, l'Executiu és partidari que tots els projectes actualment en tramitació tirin endavant sense entrebancs.

Malgrat això, l'oferta que farà avui Miquel Ramis, conseller de Medi Ambient, al president de la Comissió Insular d'Urbanisme, el socialista Francec Quetglas, anirà molt més enllà i se centrarà en la necessitat de parlar del sostre de població a les Balears i d'enfocar la futura política urbanística respecte d'aquest punt tan essencial.

Tot i això, ara per ara l'acord sembla molt difícil i tot apunta que el debat de la llei d'urgència en el Parlament serà molt tens, així com el debat de l'estat de l'Autonomia que començarà el pròxim dia 13.

Sampol  

Per la seva banda, el secretari general del PSM, Pere Sampol, indicà que «si surten endavant les iniciatives del Govern, aviat de Mallorca, només en quedarà el nom. Dient que tenen temps de preparar projectes fins al darrer moment, Matas anima els promotors a urbanitzar».

A la vegada, destacà que coordinarà tots els seus grups municipals perquè presentin mocions a cada Ajuntament per evitar més urbanitzacions, i indicà que «s'acompleix la idea de Cañellas de convertir Mallorca en la segona residència d'Europa, en detriment de l'agricultura. La prova la tenim en la negativa del PP a concedir llicències d'explotació d'aigua per a més regadius, mentre que no fa el mateix a les urbanitzacions. Això és urbanisme virtual: construeixen mentre diuen protegir». També es demanà «per què la consellera Estaràs té tanta pressa a aprovar la urbanitzció de Valldemossa quan les llicències estan caducades i el pla parcial és de l'any 1987».

En el Parlament ens veurem  

Si avui no baixa l'Esperit sant acompanyat d'una munió d'angelets amb forta exhibició de trompeteria, l'encontre Govern-PSIB acabarà com la processó de na Moixeta. Per tant, el plet continuarà a l'arena del Parlament a cara descoberta. A pocs mesos de les eleccions, qualsevol altra posicionament seria regalar-li la presidència a Matas. Així, cada institució carregarà contra l'actual situació urbanística de manera diferent. Competències en tenen ambdós per prendre mesures cautelars. Després vindrà la batalla de les Directrius. Serà llavors quan els ciutadans s'hauran de decidir. Per tant, el trencament d'avui va a missa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.