cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.04°

El subsòl del Cappuccino podria estar ple de cavitats que acumulen gas

El 1979 morí un home per emanacions d'un túnel que ara cerquen els bombers

El subsòl del Grand Cafè Cappuccino del passeig marítim de Palma podria ser un laberint de cavitats on es va acumulant gas.
Mentrestant, els Bombers de Palma proven d'accedir a un túnel que hi ha a la zona on l'any 1979 morí un home i dos resultaren ferits a causa de les emanacions. Es tracta del passadís que unia l'edifici del Cappuccino quan era el Bahia Palace amb el seu annex, El Chico.

A més, el mateix sistema de construcció dels fonaments facilita la formació d'escletxes. Quan en els anys cinquanta es va aixecar l'edifici, com tants altres del passeig marítim, per donar consistència al fang s'omplia amb troncs. Si la terra s'asseca i forma cruis, hi entra oxigen i la fusta es podreix, amb la qual cosa es formen cavitats perilloses. Aquests espais no només poden ser dipòsits de gasos causats per la descomposició de matèria orgànica, sinó que poden anar absorbint les emanacions de fuites esporàdiques de la xarxa de Gesa.

La deflagració es produiria quan en un moment donat la condensació trobàs un estímul, com una petita guspira o una fricció violenta.
Els diaris Ultima Hora i Baleares del dia 6 de desembre de 1979 publicaven un succés que posà fi a la vida d'un home i en ferí dos més en un entorn amb grans semblances amb l'actual episodi del Cappuccino. Un dels paràgrafs de la notícia publicada a Última Hora en qüestió es podria haver escrit amb motiu de la desgràcia de diumenge passat: «Les causes del lamentable accident (traduïm del castellà) no semblen ser del tot clares ja que segons les primeres apreciacions, en l'anomenat magatzem no existeixen conduccions de gas ciutat ni bombones de butà, si bé l'explosió pot produir-se per la mateixa acumulació de gasos despresos pel material emmagatzemat».

Aquell sinistre es registrà a les deu del vespre quan dos empleats de l'hotel Melià provaren d'entrar en el magatzem de la piscina d'El Chico a la recerca d'un company de feina del qual no es tenia notícia des de feia hores. En el moment que obriren la porta es va produir una violenta explosió de gas. Els dos afectats quedaren ferits però amb vida. De tota manera, en l'interior del magatzem es localitzà el cadàver de l'encarregat de la piscina, José Solana Espinar, de 50 anys i veí de Son Roca. Tot indicava que l'asfíxia era la causa de la defunció.

Davant aquests fets, crida l'atenció el contingut del comunicat que ahir emeteren l'Ajuntament de Palma sobre les actuacions en la zona afectada: «Els detectors de gas de Gesa i dels Bombers de Palma troben de cada vegada indicis de la presència de metà en les restes. Les sospites dels bombers i el Cos Nacional de Policia es dirigeixen ara cap a una possible connexió subterrània "un túnel", que es trobaria situat entre l'antic Bahia Palace i l'edifici que es troba davant (antic El Chico). Les dotacions, segons informaren, estan pendents de poder esbucar unes parets de formigó per accedir al recinte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.