algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10°
10°

Com afectarà les Balears el gir polític germànic?

Els vincles amb aquest país fan que les noves mesures polítiques que s'adoptin repercuteixin a l'Arxipèlag

Alemanya és el principal mercat emissor de turistes cap a les Balears i cada cop són més els ciutadans d'aquest país que inverteixen a les Illes i que instal·len aquí, especialment a Mallorca, la seva segona residència. Per tant, el gir polític registrat amb la victòria dels socialdemòcrates i una més que possible coalició amb Els Verds pot no passar inadvertida a l'Arxipèlag.

Tal com ahir posà de relleu el president de la patronal CAEB, Josep Oliver, el producte balear té una demanda molt rígida i, per tant, és difícil que es vegi afectada per la nova configuració resultant de les eleccions celebrades diumenge. En tot cas, aquesta afirmació es pot matisar.

Les mesures que posi en marxa el futur govern alemany dirigides a posar fre al creixent atur, que ja afecta quatre milions de persones, poden gravar especialment les rendes altes i els ciutadans afectats poden estar més interessats a desviar els seus estalvis cap a inversions immobiliàries fora del país. D'altra banda, l'entrada al govern dels ecologistes també es pot traduir en una penalització via imposts de la contaminació que provoca el trànsit aeri.

En aquest sentit, el director de la publicació en llengua germànica Mallorca Magazin, Wolfram Seifert, indicà que el més previsible és que l'afluència turística continuï a l'alça, encara que també hi pot haver més pressió ecològica. Sigui com sigui, Seifert es mostrà convençut que en aquest terreny Mallorca és en bona direcció.

Seifert també apuntà que en el sector immobiliari hi ha la creença que l'increment de l'impost sobre el patrimoni pot fer que es desviï capital cap a adquisicions d'immobles a Mallorca. En aquesta línia, l'agent Matthias Kühn confirmà que és previsible que els socialdemòcrates augmentin la despesa social i que aquesta es financiï amb una major pressió retributiva. Com a conseqüència lògica es pot esperar l'efecte esmentat: més capital cap a les Illes.

Així mateix, el vicepresident de l'Associació Mallorquina d'Empresaris Alemanys i expert turístic, Àlvaro Middelmann, es mostrà prudent a l'hora d'aventurar els efectes del gir polític a Alemanya. Sí posà sobre la taula, però, la intenció d'Els Verds de limitar el trànsit aeri mitjançant un impost sobre el querosè. D'aquí es derivaria un increment dels bitllets i un possible augment del preu dels paquets turístics.

Mallorca, refugi de capital?
El canvi de signe polític a Alemanya sembla que pot incrementar, segons quines siguin les mesures que s'adoptin per posar fre a l'atur, l'atractiu germànic cap a Mallorca. Això pot ser especialment així en el cas de les rendes altes, que tal vegada voldran fugir de la major pressió contributiva que adoptin els socialdemòcrates per fer front a una despesa social més elevada. En tot cas, es tracta d'especulacions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.