cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
15°

«No deixarem els al·lots en el carrer»

El centre d'acollida Zaqueu neix entre la defensa dels pobres i la desconfiança veïnal

El compromís altruista del col·lectiu Zaqueu amb els pobres no dissipa les reticències de l'Associació de Veïns de Canamunt-Ciutat Antiga davant la propera obertura d'un segon centre d'acollida en les rodalies de barri xinès.

Malgrat tot, totes dues bandes coincideixen a manifestar el seu suport als marginats i apunten amb el dit l'Administració com a responsable de la manca de prestacions a aquesta població.

La filosofia del col·lectiu Zaqueu, format per vint persones, és el de donar un sostre temporal, menjar i una mica de tranquil·litat a les víctimes de la cartestia profunda de Palma. Els afectats són sobretot joves amb problemes de dogoaddicció, sida i prostitució. Amb aquests plantejaments fa vuit mesos que funciona un centre d'acollida permanent a la plaça del Mercadal i ara és a punt d'obrir-ne un altre en el número 27 del carrer de Can Savellà, cantonada amb la plaça d'en Quadrado, perquè hi dormin 16 persones.

«No deixarem els al·lots en el carrer», asseverà un dels membres del col·lectiu durant l'acte de presentació que ahir oferiren en les noves dependències. Mentrestant, el seu principal representant, Llorenç Tous, va valorar així la solvència de les actuals prestacions socials: «Hi ha unes institucions responsables i unes persones que continuen sense tenir sostre».

La presentació pública del local va donar un tomb arran d'una visita no esperada, la de la presidenta de l'Associació de Canamunt, Soledat Fernández Bueno. En principi era la part contrària als congregats, la firmant d'un comunicat emès també ahir on es transcrivia que «aquesta població (els marginats) està allà i necessita una resposta. Però consideram que un altre lloc d'acollida d'aquestes característiques, a menys de 150 metres de l'actual, desbordaria la ja saturada problemàtica d'aquest barri, per la qual cosa no podem acceptar de cap manera aquesta solució així com es pretén plantejar».

«Per exigir la responsabilitat "afegia la nota" de l'Ajuntament de Palma, Govern balear i Consell Insular, convocam a una concentració dia 29 de setembre a les vuit del vespre a la plaça de Cort».

Malgrat l'anunci d'accions populars, Fernández comunicà als membres del col·lectiu Zaqueu que «estam en el mateix vaixell» i manifestà la seva adesió a la idea que de la manca de sol·lucions n'és responsable l'Administració. En aquest sentit, la presidenta de l'Associació qualificà de «focs d'artifici» el Pla Urban de Cort destinat a la rehabilitació social i urbanística del barri.

De la seva banda, els membres del col·lectiu varen provar de mitigar els temors de Fernández en assegurar-li que «no hi haurà cap problema d'aglomeració davant el centre» i destacaren que es tractarà d'un lloc només per pernoctar per a usuaris «estables» i que per entrar-hi s'haurà de tocar al timbre.

El ja establert centre de la plaça del Mercadal rep una mitjana de 22 persones al dia i funciona amb un règim diferent, té les portes sempre obertes, s'hi dispensa menjar a tothora i no compta amb lliteres, sinó amb butaques. En tots dos indrets està prohibit consumir alcohol i drogues.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.