cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 11.13°
10°

El nou IRPF allibera del pagament 42.000 contribuents de les Balears

Segons el PP, la reforma implicarà que 113.000 ja no tindran obligació de fer la declaració

La reforma de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) permetrà que 42.000 contribuents de les Balears deixin de pagar. Aquest és un dels efectes del nou IRPF que ahir anuncià el diputat popular per Balears, Eduardo Gamero.

El projecte de llei de reforma de l'impost, que va ser aprovat dijous al Congrés, suposarà una reducció mitjana de la càrrega impositiva d'un 11 per cent, segons els populars, que es traduirà en què més d'un milió i mig de contribuents que fins ara afrontaven declaracions positives ja no hagin de pagar. D'aquests, 42.000 tenen el domicili fiscal a les Illes i 14.000 d'aquests són pensionistes.

Gamero féu una clara defensa del projecte de llei, que qualificà com el «més transcendental i important» d'aquesta legislatura, i destacà que es tracta «de la primera vegada que en democràcia s'aprova una llei per rebaixar els imposts».

En el nou IRPF l'obligació de declarar s'eleva als 3'5 milions de pessetes per a les rendes provinents de la feina. Això suposarà que cinc milions d'espanyols puguin deixar de presentar la declaració. D'aquests, 113.000 corresponen a les Balears.

Un altre dels aspectes més destacats és l'estalvi familiar. Es calcula que 143.000 llars de l'arxipèlag es beneficiarà de les noves deduccions: a les 550.000 pessetes que cada contribuent ha de restar a la seva base imponible com a mínim vital s'afegiran 200.000 pel primer i segon fill i 300.000 pel tercer i següents. A aquesta quantia se sumarà 25.000 pessetes per cada fill d'entre tres i setze anys i 50.000 pels menors de tres. Pel que fa a l'habitatge, l'eliminació de la tributació per la propietat beneficiarà més de nou milions de contribuents espanyols. El nombre de beneficiaris per aquesta mesura a les Illes es xifra en 207.000, dels quals 54.000 són pensionistes.

Així mateix, el document elaborat pel PP assegura que més de 182.000 treballadors i pensionistes balears amb una renda inferior als dos milions tindran una reducció de més de la meitat de la càrrega impositiva, concretament d'un 51'5 per cent.

D'aquesta manera, el diputat del PP balear exposà els avantatges que el nou IRPF implicarà per als contribuents que «ja es reflectiran en les seves nòmines a partir del proper gener». En tot cas, serà a la campanya de renda de juny del 2000 corresponent a l'exercici del 99 quan se'n podran observar clarament els efectes.

Respecte de les crítiques dels partits d'esquerra, que sostenen que la reforma beneficia sobretot les rendes baixes i que suposarà una pèrdua d'ingressos per a l'Estat que pot repercutir en les polítiques socials, Gamero reiterà el discurs dels populars en el sentit que una part de la reducció d'ingressos es compensarà per la major activitat econòmica i creació de llocs de feina que suposarà la menor càrrega impositiva.

Així, dels 550.000 milions que Hisenda deixarà de recaptar, el Govern central espera que entre 150.000 i 200.000 es neutralitzin mitjançant la dinamització econòmica.

El projecte de llei està pendent de l'aprovació del Senat, encara que compta amb el suport de populars, Coalició Canària i Convergència i Unió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.