algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
16°

El PSIB reclama al Govern que aturi per llei totes les tramitacions urbanístiques

En cas contrari, el diàleg es podria trencar i el Consell aplicaria mesures pròpies

Dues setmanes. Aquest és el termini. El socialista Francesc Quetglas, president de la Comissió Insular d'Urbanisme, presentà ahir una proposta al conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, en la qual demana una llei de moratòria urbanística que paralitzi totes les tramitacions de sòls residencials i turístics. També reclamen que pel mateix procediment de llei d'urgència es modifiqui la Llei de sòl rústic per impedir la parcel·lació de les possessions. El conseller es comprometé a donar una resposta el pròxim dia 30.

L'esperada reunió d'ahir horabaixa acabà amb un evident malestar per part del conseller Ramis. El Govern no havia informat sobre el lloc on es realitzaria l'encontre (la seu de l'Institut Balear de l'Aigua) i, quan veié periodistes, Ramis culpà Francesc Antich d'haver filtrat el lloc. A la vegada, no entrà en el fons del debat. Però el cert és que Francesc Quetglas, acompanyat pels dirigents socialistes de Menorca, Joana Barceló, i d'Eivissa, Vicenç Tur, posà sobre la taula un document a partir del qual els socialistes acceptarien el pacte urbanístic oferit per Jaume Matas el passat 26 d'agost.

Aquest document demana que pel procediment parlamentari de la lectura única (extrema urgència) s'aprovi la suspensió de totes les tramitacions urbanístiques tant turístiques, residencials i de parcel·lació de sòl rústic. A partir d'aquí «podrem discutir les Directrius d'ordenació territorial sense por al fet que mentre ho facem es dispari la construcció».

En aquest debat de les directrius, els socialistes proposen que Mallorca tengui un pla territorial únic per a cada illa (això vol dir no en zones més privilegiades que les altres), que aquest pla sigui redactat pels consells insulars, i obrir el debat sobre el limit màxim de població que es pot acceptar a les Balears.

En acabar la reunió, Quetglas afirmà que «nosaltres no estam tancats a negociar. Si el Govern ens presenta una contraoferta negociable, la tindrem en compte», si bé recordant que «sense llei de moratòria aprovada d'urgència difícilment es podrà fer res efectiu».

Si no hi ha acord "fet que sembla més que probable", el Pacte de progrés podria posar en marxa mesures pròpies per frenar les tramitacions urbanístiques en poques setmanes. Quetglas, no obstant això, assegurà que «no hi ha data per arribar a aquest punt i, en tot cas, hem d'esperar la contestació del Govern».

Ramis

El conseller no va voler fer comentaris. Malgrat això, a la reunió, i quan va veure el document, afirmà que «anam massa enfora». Per la seva banda, algun dels socialistes presents en la reunió afirmà que «no ha existit cap oferta clara, concreta i convincent per part del Govern».

Ara la resposta arribarà dia 30. En aquest sentit, en medis pròxims al Govern existia ahir vespre la sensació que «el PSIB no té voluntat d'arribar a cap pacte. Si el tingués, no hauria actuat de la manera que ho ha fet. No podem entendre com es poden presentar a una negociació amb un document i posar les coses entre l'espasa i la paret».

Aquestes mateixes fonts indicaren que «així no arribarem enlloc». No obstant això, si es trencàs el diàleg amb els socialistes, el Govern està disposat a posar en pràctica les seves mesures encara que entrin en contradicció amb les del consell». Allò que sembla segur, encara que el PSIB ho nega, és que aquestes negociaciones no aniran més enfora del pròxim 13 d'octubre, data del debat parlamentari de l'autonomia.

«Ni aigua»

Ahir vespre hi havia malestar en medis del PP. Sobretot entre els centristes que donen suport a Jaume Matas. Recordaven la frase «històrica» de Gabriel Cañellas: «Als socialistes, ni aigua». Dia 26 d'agost, Matas va estendre la mà al PSIB per arribar a un pacte urbanístic, però els centristes del PP veuen ara com el document presentat per la gent d'Antich, «dóna la raó als canyellistes més durs, que mai no acceptaren dialogar amb l'esquerra». Però el PSIB ho té clar: «Ja s'han produït massa dilacions en matèria urbanística. Ha arribat l'hora de la veritat. No valen les operacions d'imatge amb el futur de Mallorca».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.