algo de nubes
  • Màx: 19.17°
  • Mín: 9.02°
19°

Mohn reivindica la identitat local a Can Torró

L'editor alemany rebé un homenatge a la mateixa biblioteca on l'any 1990 replantejà el model de gestió

Tot poble haurà de saber el que vol conservar i el que vol aprendre dels altres països per cobrir amb èxit el camí cap a l'Europa sense fronteres. Aquesta va ser una de les reflexions que ahir va fer l'editor alemany president de la Fundació Bertelsmann, Reinhard Mohn, a la biblioteca de Can Torro d'Alcúdia.
La localitat del nord de Mallorca és precisament un exemple de poble que atorga la importància que es mereix a la preservació dels valors culturals, declamà l'intel·lectual, amb coneixement de causa, ja que hi té la seva segona residència des de fa 30 anys.
Aquestes apreciacions s'inclogueren en el parlament de Reinhard Mohn en el decurs de l'acte d'homenatge que li oferí el Patronat de la biblioteca assenyalada. Així pretenien agrair-li el compromís que ha demostrat amb la cultura de tot l'Estat espanyol en general i amb el poble d'Alcúdia en especial. Però la celebració també sortia a camí d'un esdeveniment ben concret: l'intel·lectual acaba de rebre el premi Príncep d'Astúries de Comunicació 1998.
Acompanyat de la seva dona, Mohn arribà a les onze del matí a la biblioteca de Can Torró, on el va rebre el batle de la localitat, Miquel Ramis, i el president del Patronat, Javier Turrado.
D'entre els devers 80 assistents, també hem de destacar el conseller socialista Francesch Antich, en representació del Consell de Mallorca, els regidors alcudiencs Antoni Alemany, del PSOE, i Miquel Ferrer, d'UM, entre d'altres membres del consistori.
Tots els presents tenien en ment que va ser l'home en qui se centrava el dia aquell que, el 1990, va crear el nou model de biblioteca i centre cultural que s'aplicà a Can Torró. Els resultats que això ha suposat els va repassar Turrado en el seu parlament, en què va fer èmfasi especial en els índexs d'afluència de 1997, quan ni més ni menys que 52 mil persones visitaren les instal·lacions.
Francesch Antich, de la seva banda, incidí en la transcendència que iniciatives com aquesta tenen en el conjunt de la societat.

Societat i economia

El batle Miquel Ramis, l'únic que trià el castellà per adreçar-se al públic, alabà empreses com la de Can Torró perquè aconsegueixen guanys tant socials com econòmics i agraí que l'editor alemany introduís a Alcúdia el que considerà com un exponent del que serà la cultura del segle XXI.
En prendre la paraula, Mohn se centrà en la idea que expressam en el primer paràgraf d'aquest article, de gran importància per a un municipi que, recordà, ha vist passar milions de visitants en els darrers temps amb els canvis consegüents.
De Can Torró lloà que és un centre que mai no s'adorm gràcies al fet que transcedeix la normativa establerta i s'hi fa un seguiment acurat i contrastat dels serveis que dispensa.
La jornada d'ahir va quedar gravada en una placa que l'editor germànic va descobrir un pic acabades les declamacions. La rúbrica a l'homentage va tenir caire musical, amb un breu concert interpretat pel conjunt Ensemble de Cordes.

Eficiència

La feina de Mohn es pot sintetitzar amb la conciliació entre l'humanisme i l'eficiència. Exemple del seus èxits és la inauguració de la Fundació Bertelsmann de Barcelona, el 1996, on és directora Eulàlia Espinàs, que ja javia dirigit el centre de Can Torró. L'objectiu de tots dos centres és desenvolupar les biblioteques públiques a través de la formació dels seus responsables, de potenciar els models més pròxims a la ciutadania i de crear projectes de foment de la lectura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.