cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.25°
10°

Matas assistirà als actes centrals de la Diada insular del 12 de setembre

Munar s'ha negat a fer acte de presència a les celebracions del Govern

Jaume Matas té molt clar que és la primera autoritat de les Balears. Fonts oficials del Consolat de la Mar confirmaren ahir que el president assistirà als actes centrals de la Diada del 12 de Setembre, que organitza el Consell Insular a través dels partits del Pacte de Progrés. Per contra, Maria Antònia Munar s'ha negat a assistir a les principals celebracions muntades pel Consolat de la Mar.

Tot i que el Consolat encara no ha confirmant a quins actes anirà Matas, la referència de l'any passat, primer any en què se celebrà la Diada de Mallorca, indicà que acudirà a la missa a la catedral i a l'acte del teatre Principal de dissabte que ve. Aquesta presència restà protagonisme a Maria Antònia Munar, responsable política de la festa.

Per contra, Munar sovint no ha volgut restar protagonisme a Matas. Així, no assistí als actes populars de la Diada de l'Autonomia, celebrada el mes de març, com tampoc a la del quinzè aniversari del Govern balear, malgrat que ella en va ser membre. Tampoc anà aquesta setmana a l'ofrena floral de l'església de Sant Miquel en honor de la Mare de Déu de la Salut, patrona de Palma.

Com és obligació des d'un punt de vista protocol·lari, cada president convida els alts càrrecs de les altres institucions quan organitza una festa. No obstant això, després el protagonisme queda per a la màxima autoritat present.

Per tant, si Matas acudeix a la Diada de Mallorca queda per sobre de la presidenta del Consell. L'any passat aquest malestar quedà palès en la ubicació dels dos presidents en els bancs de la Seu i, també a l'acte del Principal. A la sortida de la missa, el personal organitzador va haver de repartir coloms entre Matas i Munar, que els enlairaren a la vegada. I en el teatre, la interpretació de La Balanguera encengué els ànims nacionalistes de part del públic i es produïren crits contra el president i una posterior polèmica, ja que alguns dels presents també feren proclames independentistes.

S'ha de pensar també que darrera de la presidenta es troben els respectius caps de fila dels altres partits que formen el Pacte de Progrés. Amb la presència de Matas, els socialistes i els nacionalistes queden relegats a un tercer terme, mentre que, com ja es va fer tradició l'any passat, el coordinador general d'Esquerra Unida, Eberhard Grosske, no anirà a missa perquè troba que els actes civils s'han de separar dels religiosos, i més en una festa de caire polític.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.