cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Verger adverteix que la suspensió de llicències del CIM «podria ser il·legal»

UM destaca la seva «voluntat» de desclassificar

La reacció no es podia fer esperar. El president del PP, Joan Verger, manifestà ahir els seus «dubtes legals» sobre si el Consell Insular «té capacitat per suspendre llicències i pot fer normes complementàries per desclassificar terrenys urbanitzables sense el consens dels ajuntaments». A la vegada, portaveus oficials del Govern es demanaren «per què el PSM parla ara de terminis d'un mes?»
Mentre Verger indicava que «ens trobam davant una qüestió molt delicada que necessita l'acord amb els diferents ajuntaments» i insistia en la necessitat de treure endavant les direccions d'ordenació del territori, el secretari general d'Unió Mallorquina, Bartomeu Vicens, indicà que «la nostra voluntat és posar en marxa aviat mesures cautelars de suspensió de llicències. I diré més, en algun cas concret farem més via del que molts es pensen, així comprovarem quina és la voluntat proteccionista del Govern». De fet, Unió Mallorquina no té cap interès de crear friccions entre els partits integrants del Pacte de Progrés per aquesta qüestió tan transcendental, que de fet marcarà el ritme polític dels pròxims mesos fins a les eleccions autonòmiques del juny. Així, el partit de Munar també ha vist la importància que té per a la població que es prenguin mesures per frenar l'urbanisme i no amaga la possibilitat d'acord entre els partits del centreesquerra en mesures concretes, sempre que això no impliqui una moratòria total i deixi la porta oberta a part dels projectes.
Malgrat això, no se sentia el mateix des del Consolat de la Mar. «Per què el PSM actua així, per què parla ara d'un mes de termini per procedir a les suspensions?» La resposta a la pregunta que formulaven els portaveus és clara: Matas es troba ara en oberta negociació amb Antich. Per tant, el Govern sap que l'anunci del secretari general del PSM agafa a contrapeu el PSIB, tal com admet Francesc Antich amb les seves declaracions. Però Antich no diu en cap moment que no hi hagi suspensió de llicències d'aquí a un mes, sinó que encara resten punts per fermar.
Malgrat això, Matas ha de respectar l'acord del seu partit, que només preveu desclassificacions en el cas que hi hagi acord amb els ajuntaments i amb els promotors, fet que obre la possibilitat d'indemnitzacions als afectats.
Pel seu costat, el president del Col·legi d'Arquitectes, Antoni Ramis, indicà que «es tracta d'una mesura molt complexa des del punt de vista tècnic. Pens que s'haurien d'escoltar els professionals que coneixen de prop la problemàtica i planificar molt bé el futur».

Els preus  

Ramis també destacà que «si es desclassifica sòl urbanitzable la primera conseqüència serà l'encariment d'allà on es pugui construir. Això és el més important a considerar: els preus es dispararan». No obstant això, com a professional de l'arquitectura no entrà a valorar si la mesura que prepara el Consell és positiva o negativa, només demanà «estudis detallats i plena consciència del que es farà», ja que la mesura afectarà tota la concepció i valoració urbanística de l'Illa.
Per la seva banda, fonts de la patronal de la Construcció afirmaren que encara no havien pogut estudiar en profunditat el que pot passar i les conseqüències i llançaren un missatge de prudència.

Lluita  

Joan Verger era ahir un president preocupat. Veu que la qüestió urbanística pot acabar en un gran plet en què unes institucions neguin a les altres la capacitat jurídica per emprendre mesures de suspensió de llicències d'urbanització. Però el fet és que el Consell Insular por forçar una gran paralització, segur com està que té el suport de la majoria de la ciutadania, a part de recents sentències judicials proteccionistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.