nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Les empreses balears en borsa pateixen el càstig de la crisi russa

Eugeni Aguiló creu que la situació serà preocupant «si s'allarga fins abans de l'estiu»

La incertesa que acompanya els mercats borsaris mundials davant la crisi política i econòmica de Rússia està castigant fortament les empreses balears que hi cotitzen. Mentre ahir la borsa de Madrid superava la jornada amb un alentiment general de la caiguda, Sol Meliá, MIA, Gesa i Es Crèdit arrossegaven pèrdues molt superiors que s'afegeixen a les acumulades al llarg d'aquest estiu.
Així, mentre l'índex general caigué un 0'75 per cent i l'IBEX, que aglutina els 35 principals valors, un 0'31 per cent, Sol Meliá registrà una caiguda del 5'2; Meliá Inversiones Americanas, d'un 4; Gesa, d'un 2'2; i Es Crèdit, d'un 5'6 per cent.
Aquests valors no aconseguiren remuntar ahir i des de mitjan de juliol la seva cotització s'ha vist especialment afectada. Tal i com informà Antoni Torres, responsable del departament de renda variable de la societat de valors i borsa GVC, enfront de les 7.100 pessetes del valor d'una acció de Sol Meliá el passat 17 de juliol, ha passat a 5.880, fet que representa una disminució d'un 17 per cent; les 6.850 de MIA han passat a 4.750; les 12.330 de Gesa a 11.250; i Es Crèdit, que ha passat a cotitzar a través del sistema fixing, ha caigut un deu per cent.
En principi, l'evolució de Gesa i Es Crèdit està molt lligada a la de les seves empreses matrius, Endesa i el Banc Popular. Pel que fa a les de Sol Meliá es pot veure indirectament afectada per la inestabilitat dels països llatinoamericans, on té fortes inversions. En qualsevol cas, Antoni Torres indicà que es tracta de valors que previsiblement tornaran a anar a l'alça de forma ràpida un cop que se superi la crisi. A més, tant MIA com Sol Meliá han fet públic un balanç extraordinari en el primer semestre de l'any.
El consell als petits inversors davant d'aquesta conjuntura es manté: esperar i no vendre. En aquest sentit, la recomanació d'Antoni Torres coincidí amb la d'Eugeni Aguiló, degà d'Economia de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
Aguiló explicà que els efectes que la crisi russa pot tenir sobre l'economia real europea i més concretament la balear dependran de la durada d'aquesta recessió. «No dubt que si això dura, l'economia real se'n veurà afectada», apuntà. Pel que fa al temps que seria crític. indicà que s'hauria de reconduir abans de l'estiu i «serà fonamental veure què passa d'aquí al febrer. Si no es així, afectarà les economies europees i lògicament l'afluència turística.
De tota manera, Aguiló es mostrà convençut que en tractar-se d'un problema «políticament molt greu, atesa la importància geopolítica i estratègica de Rússia, hi ha també un gran interès internacional a resoldre'l». Això dóna esperances perquè el tema econòmic també es recondueixi, tal i com explicà.
Quant a la crisi financera actual, el degà d'Economia manifestà que es partia d'una situació de sobrevaloració dels actius borsaris i era previsible que «aquest globus es desinflàs». La situació russa ha estat una bona excusa. A partir d'aquí, davant la bona situació econòmica d'Europa i Espanya en l'actualitat, la gent s'animarà a tornar a comprar i els mercats financers es recuperaran. Això és almenys el previsible, segons Aguiló, encara que cal estar atents a l'evolució política i econòmica de Rússia.
Evidentment, si aquesta evolució acabàs afectant les economies reals europees, la unió monetària també en patiria les conseqüències i l'euro podria arribar amb més turbulències de les desitjables.
Per la seva banda, el president de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Josep Oliver, qualificà de preocupant la situació «com qualsevol crisi que afecta a nivell mundial», encara que també es mostrà confiat que «el nostre creixement no es veurà perjudicat».

Globalització  

Els tan gastats conceptes de globalització i internacionalització econòmica són fàcilment constatables aquests dies. Països amb una economia real sanejada i en ple creixement veuen com els seus mercats financers comencen a desplomar-se arran de crisis, financeres, econòmiques o polítiques, d'altres països i la sostenibilitat del bon cicle es comença a posar en entredit. A la vegada, empreses com l'hotelera Sol Meliá, que presenten un balanç de resultats envejable i en plena expansió, també veuen com la seva cotització es desploma. Cal esperar que l'economia real venci la fictícia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.