algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.66°
17°

Premsa a Internet: navegar pel Quart Poder

Els mitjans escrits van més enllà del seu suport tradicional i s'incorporen a l'actual avantguarda tecnològica

El món de la informació té un nou camí obert amb la inclusió de la xarxa Internet a la quotidianitat. Els mitjans de comunicació s'afanyen en la carrera per aconseguir la immediatesa en una competició que encara no s'acaba.
La premsa, davant l'auge de la televisió i la ràdio, ha estat reconsiderada com el mitjà en el qual la informació s'aprofundeix, amb un resultat analític. Internet li ha obert una nova possibilitat: la premsa electrònica, un espai virtual que permet una constant actualització de les notícies que se succeeixen al llarg del dia, al temps que les allibera de la fugacitat, el forat negre on tot es perd.
Són moltes les publicacions que s'hi han apuntat, al tren de la modernitat. Diaris d'abast mundial, estatal, regional o local omplen les webs i travessen fronteres per portar la informació a qualsevol indret del món.
A nivell internacional, els diaris de més projecció no trigaren a construir-se un espai propi a la xarxa. Capçaleres com The Washington Post, The Times, La Repubblica, Le Monde o USA Today ofereixen als lectors de qualsevol país la possibilitat de consultar les seves pàgines sense haver-se de desplaçar als quioscs especialitzats per trobar-los. L'única condició: tenir un ordinador a casa i un mòdem de connexió a Internet.
Mentre The Times ofereix únicament la possibilitat de consultar els temes de portada, a través de la secció «In The Times today», altres publicacions van molt més enllà. En el cas de La Repubblica, la navegació permet accedir des de la portada a les diferents seccions, on s'hi troben les informacions més destacades. A més, des d'aquesta web es poden establir enllaços amb d'altres també d'interès. L'edició digital d'aquest diari italià incorpora la possibilitat de personalitzar el diari a través del correu electrònic, amb un full de suscripció en què s'ha de fer constar els àmbits en els quals s'està interessat, una opció que, de moment, no està del tot generalitzada.
The Washington Post, a part d'estar sotmès a una actualització constant, té dos àmbits en els quals fixa una especial atenció. Per una banda, els anuncis classificats, que tenen una secció especial i, per l'altra, els esports, també amb un espai exclusiu.
Els esports són també objecte d'un tracatament especial al diari francès Le Monde, juntament amb el cinema. L'edició digital, a part de permetre la navegació de les diferents seccions a partir de la portada, atorga un espai a dos especials com són Le Monde Diplomatique i Le Monde de l'Education. L'actualització de les informacions es produeix en aquesta publicació a través de l'agència francesa AFP. La web d'aquest diari estableix enllaços directes amb les pàgines d'altres institucions, com ara els Reporters sense Fronteres.

Diaris estatals  

Els diaris de l'Estat espanyol s'han incorporat també a l'espai telemàtic com a resposta als ràpids canvis que viu la informació.
El País Digital potser sigui la iniciativa més desenvolupada, amb una actualització bastant rigorosa durant el dia. A partir de l'estructura habitual, portada i seccions, aquesta publicació desenvolupa un model que, si bé s'assembla al format en paper, ofereix algunes novetats que el complementen. És el cas de l'opció de participar en debats virtuals que van canviant de temàtica, la incorporació de les cartes al director amb la possibilitat d'enviar-les també a través del correu electrònic, la secció «7 días», on es fa un recull d'allò més important que ha esdevingut durant la setmana i l'oferta lúdica, amb la presència de jocs, passatemps i l'humor de Forges, Máximo i Peridis.
La «Bústia», l'espai on els usuaris de la premsa digital poden deixar constància dels seus suggeriments, és una prestació habitual de les publicacions a Internet. La Vanguardia també l'incorpora, així com també una «Hemeroteca» en la qual els internautes poden consultar informacions publicades al diari en el passat.
La Vanguardia s'ha afegit a l'oferiment d'un diari personalitzat, que cada lector rep al seu e-mail segons les temàtiques que li interessin.
ABC compta amb una edició digital limitada a la portada i a les notícies més destacades del diari.
El Periódico de Catalunya es pot consultar en les dues versions lingüístiques, català i castellà. Des de qualsevol dels dos idiomes, pots accedir a les informacions de portada així com també a les més destacades de cada secció.
L'Avui, diari del Principat, és una altra de les publicacions que utilitza la llengua catalana a Internet. Amb una portada dinàmica, permet consultar les notícies més importants de forma ràpida i àgil.
Regió 7 permet fer un recorregut per la setmana a través de la secció «7 dies», alhora que ofereix l'oportunitat d'enllaçar amb altres webs amb «El Buscador».

Publicacions locals  

La presència del català a Internet cobra també importància a nivell de les publicacions locals. És el cas de Diari de Balears Digital, que a més a més incorpora a la xarxa la llengua pròpia. A les Illes ja són accessibles des de fa unes setmanes les edicions electròniques d'El Día del Mundo i Menorca. Així mateix, el diari Última Hora té prevista la seva sortida la pròxima tardor.
El Correo Gallego, El Heraldo de Aragón El Correo del País Basc o Canarias 7 són altres publicacions locals que han traspassat la porta d'Internet a la modernitat, conscients de les noves oportunitats d'obrir-se al món que atorga aquesta xarxa universal.
El Mundo Deportivo, As o el diari català Sport són alguns dels representants de la premsa esportiva a l'espai electrònic.
Si no es disposa de l'adreça concreta d'algun d'aquests diaris electrònics, hi ha una sèrie de cercadors que faciliten la feina als internautes. Aquest és el cas de Vilaweb, que a través del seu «Quiosc» dóna accès a moltes de les publicacions abans esmentades. La versió castellana de Yahoo, que possibilita una recerca per països, dedica també el seu espai «Mitjans de comunicació» a establir enllaços directes amb els diaris electrònics. Olé, Ozú i Sol són altres cercadors que també ho permeten.

«Diari de Balears Digital»  

Acaba d'arribar «Diari de Balears Digital», la primera publicació que incorpora a la xarxa la llengua pròpia de les Balears.
Aquesta publicació s'ha convertit així en la primera del Grup Serra que ofereix una web com a complement de la seva edició en paper.
Les informacions es podran consultar a partir de les dotze del vespre, moment en què s'oferirà un avanç de les notícies del dia que es tancarà a les dues de la matinada.
La recent aparició de l'edició digital de «Diari de Balears» està oberta a les novetats que s'incorporin, per tal d'arribar a configurar una idiosincràsia pròpia que l'independitzi del seu homòleg en paper.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.