algo de nubes
  • Màx: 20.16°
  • Mín: 12.82°
20°

El GOB censa enguany 17.921 aus

El recompte suposa una disminució d'exemplars d'un 2'3 per cent menys respecte del 1997

El GOB ha censat enguany a les Balears 17.921 aus que pertanyen a 58 espècies. Aquests resultats, comparats amb l'any passat, suposen una petita disminució dels efectius d'un 2'3.
Per illes, a Mallorca s'han recomptat 13.721 aus, corresponents a 55 espècies. Com és lògic, l'Albufera de Mallorca és la zona amb major nombre d'aus de les Balears, amb 9.225, seguida del Salobrar de Campos, amb 2.104. Destaca la presència de tres sel·les marbrenques Marmaronetta angustirostris a l'Albufera, espècie que l'any passat va criar també en aquesta mateixa localitat. Sembla que després del declivi que va tenir en els anys 1990-95 a la Península, a causa d'una prolongada sequera d'aquells anys i les agressions a l'espècie com la caça, espoliació de nius, l'au s'està expandit, s'afirma en el darrer informe publicat a l'Anuari Ornitològic de les Balears del GOB.
També excel·leix l'observació d'una ànnera d'ulls grocs Bucephala clangula, possiblement sigui el mateix exemplar observat el desembre de 1997. Aquestes dues observacions es troben pendents d'homologació pel Comitè de Rareses de Mallorca i Formentera. És de ressaltar, segons el GOB, «el gran èxit reproductor del gall faver Popphyrio porphyrio, espècie reintroduïda l'any 1991 amb 28 exemplars, i enguany se'n fa una estimació de 150 exemplars.
Pel que fa a Menorca es varen recomptar 2.764 aus, corresponents a 30 espècies diferents. La localització més important és l'Albufera des Grau, amb 1.525 aus de 23 espècies, que és la tercera localitat més important de les Balears. Destaca la presència de dos exemplars de cegall menut Lyymnocryptes minimus a Tirant. Quant a Eivissa, s'hi varen localitzar 674 aus que sumaven 29 espècies. Hi excel·leix com a localitat més important, la Rerserva Natural de ses Salines amb 645 aus de 29 espècies. A Formentera,, en canvi, el nombre d'exemplars va ser major: 726 aus, però amb menor nombre d'espècies: 9. La més nombrosa va ser el soterí Podiceps nigricolliis, amb 675 exemplars, que experimenta un petit augment en relació amb els darrers anys. El recompte hivernal d'aus aquàtiques i limícoles va ser realitzat per membres del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa en coordinació amb el recompte internacional promogut per la Internacional Waterfowl Research Bureau (IWRB).

Localitats

El nombre de localitats prospectades va ser de 30 a Mallorca, 9 a Menorca, 5 a Eivissa i 3 a Formentera. A Mallorca foren elegides entre d'altres, el Parc Natural de l'Albufera, es Salobrar de Campos, els estanys de s'Avall, les Salines de la Colònia de Sant Jordi, el golf de Santa Ponça, l'aeroport de Son Sant Joan, els torrents de Son Bauló i Son Real del muncipi de Santa Margalida, la badia d'Alcúdia i la de Pollença, el Parc Natural de Montdragó, el golf de Canyamel i la depuradora d'Artà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.