algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

Patrimoni paralitza la restauració de la torre de defensa de cala Santanyí

Per les deficiències del projecte i les al·legacions del Grup per l'Estudi de les Fortificacions

La Comissió de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca ha paralitzat el projecte de restauració de la torre de defensa de cala Santanyí realitzat per l'Ajuntament arran de les deficiències que presenta. Aquesta fortificació data del segle XVII. Així mateix, el Grup per l'Estudi de les Fortificacions de les Balears (GEFB) ha presentat tota una bateria d'al·legacions contra aquesta restauració argumentant que el projecte no s'ajusta en part a les carecterístiques de les torres de defensa.
Segons explicaren els tècnics de Patrimoni, «s'ha paralitzat el projecte de forma temporal perquè els tècnics municipals en rectifiquin les deficiències. Una vegada rectificades no hi haurà problemes».
Els principals punts de conflicte al·legats pel GEFB són en la reconstrucció dels elements característics, com és el portal d'entrada de la torre, que la memòria del projecte realitzat per l'Ajuntament situa a 4'5 metres de la base, quan toca estar, segons els estudies existents, a 6 metres. Pel que fa a les mides, està projectat que el portal tengui uns 60 centímetres d'amplària i dos metres d'altura, quan totes les torres de les seves característiques fan 70 d'ample per 120 d'alt.
El GEFB també ha al·legat contra la intenció municipal d'instal·lar punts de llum a la torre. Segons Àngel Aparici, president del GEFB, «no entenem de cap manera per què volen il·luminar una torre de defensa. Creim que no és necessari que hi posin un servei de visites nocturnes, si qualqú la vol veure hi pot anar durant el dia. Amb la il·luminació pareixerà més un monument andalús que una torre de defensa».
A l'Ajuntament de Santanyí encara no havia arribat la decisió de Patrimoni de paralitzar el projecte, segons manifestà el batle de Santanyí, Cosme Adrover (PP). Patrimoni vol que siguin canviats alguns aspectes del projecte, de forma especial les característiques del portal d'accés de la torre, que no tenen res a veure amb les diferents fortificacions de la seva naturalesa que hi ha a la zona sud de Mallorca.
El Consistori santanyiner té la intenció de restaurar l'esmentada torre de defensa, que és de propietat municipal, mitjançant el pla Mirall i amb la col·laboració de Sa Nostra. El pressupost és de 20 milions de pessetes. La torre de defensa de cala Santanyí fa més de 20 anys que està esbucada i només es conserva una cara de la torre, exposada al temporal i a la pluja. També s'aixecà la veu d'alarma perquè hi havia gent que s'enduia pedres que formaven part de la fortificació.

Les cases  

Fa uns anys, amb la intenció de construir un carrer i una rotonda, enderrocaren la part que quedava de les cases dels torrers de la torre de defensa de cala Santanyí. Les pedres varen ser utilitzades com a complement del carrer sota l'asfalt. El toponomista santanyiner Cosme Aguiló va aconseguir realitzar uns plànols de les desaparegudes cases.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.