algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.08°
10°

Els pagesos aposten per la formació per millorar la qualitat del producte

Comencen cursos de gestió de cooperatives, de poda i de millora de la llet

La Unió de Cooperatives Agràries de les Balears (Ucabal) té previst iniciar a principi de setembre diversos cursos informatius per millorar la formació del sector i la qualitat de la producció.
Els cursos estan englobats dins l'Objectiu 5b del Fons Social Europeu, els quals compten amb la col·laboració i suport de la Conselleria de Treball i Formació del Govern balear.
La primera acció formativa és la de Gestió de l'empresa Cooperativa, que es té previst el seu inici el proper dimecres dia 2 de setembre i finalitza el dia 27 de novembre, amb una durada total de 16 hores. El curs s'impartirà a les instal·lacions de la Cooperativa Alpira, a la localitat d'Algaida.
El curs vol introduir l'alumne en els aspectes comptables i financers que s'utilitzen diàriament en la gestió de les cooperatives, mitjançant una explicació teòrica per part del professorat, però amb l'intent de realitzar una gran quantitat de supòsits pràctics, tan de casos comptables com d'anàlisi d'estat financers, per donar una major participació a l'alumnat. El curs es complementa amb unes converses sobre la nova legislació de cooperatives, així com un apartat on s'ensenyaran les noves tecnologies que s'empren en la gestió comercial.

Un gran interès

El següent curs serà el de Poda de fruiters de secà, que començarà el dia 8 de setembre, amb una durada de 200 hores, i la data de finalització serà el 30 de novembre. Aquest curs ha estat un dels que major interès ha demostrat entre la gent, especialment la que fa la feina diària al camp, ja que cada dia hi ha menys gent que té coneixements sobre poda, tot i ser encara una eina molt important en el fer de la pagesia.
Per això, des d'Ucabal (Unió de Cooperatives Agràries de les Balears), s'ha volgut preparar aquest projecte per a poder donar continuïtat a aquesta tradició, i així seguir conservant l'actractiu del medi rural, el qual atreu la visita de tanta gent any rere any.
L'acció es divideix en una part teòrica que es densevoluparà a la Cooperativa Tramuntana, situada a la localitat de Sineu.
El professorat introduirà l'alumnat en els conceptes necessaris sobre la poda, així com totes les condicions que l'envolten.
També, hi ha una part pràctica de poda i empelt, que es farà a diverses finques de Mallorca, amb la representació així de la major part del curs. Ucabal ja va advertir a principi d'enguany que la falta de podadors pot perjudicar la producció agrícola balear. En aquest sentit la Unió de Cooperatives comentava que una poda mal feta «pot tenir efectes negatius en el rendiment de la producció si no es fa amb una tècnica adequada. En els darrers anys s'han anat retirant aquests professionals, els seus fills han deixat la feina i els seus coneixements s'han perdut. Després han sortit noves plantacions i les podes s'han fet de forma incorrecta per manca d'informació. És important donar a conèixer aquesta tècnica per fer rendible el camp», explicava Francesca Parets, gerent d'Ucabal.
Per últim, Ucabal té programat tres cursos sobre la Millora de la qualitat de la llet. El lloc d'impartició serà la localitat de Campos. El sector lleter a les Balears està passant els darrers anys una forta crisi a causa de l'entrada de marques que provenen de la península a uns preus molt baixos, fet que provoca que els preus que cobren els pagesos de les Illes tenguin cada vegada un marge més petit per la rendibilitat de l'explotació. Per això, des del Govern central i la Conselleria d'Agricultura, Comerç i Indústria del Govern balear es promouen unes accions per fer sortir de la situació que es troba el sector i poder competir amb els altres països que composen la Unió Europea.
El que pretén la Unió de Cooperatives Agràries de les Balears és donar «el nostre suport a aquest sector, i per això l'objectiu d'aquests cursos és donar al ramader la formació necessària per poder arribar a uns nivells de qualitat de la llet elevats, però mitjançant un cost rendible», explica Joan Servera coordinadors dels cursos de formació.
Per poder aconseguir aquest objectiu s'han preparat tres cursos, i cadascun tracta d'una part diferent per poder millorar la qualitat.

Alimentació

El primer curs s'anomena Influència de l'alimentació, que s'impartirà entre els dies quinze de setembre i vuit d'octubre.
El següent tractarà sobre la Importància dels ferratges en la dieta del bestiar vaquí, que comença el dia 13 d'octubre i dura fins el 3 de novembre.
En el darrer curs formatiu s'oferiran coneixements sobre Inseminació artificial i s'oferirà del cinc de novembre al 19 del mateix mes.

Escola

La Unió de Cooperatives Agràries de les Balears ha demanat a la Conselleria d'Agricultura del Govern balear la possibilitat de crear una escola de podadors, ja que la realització de cursos, «encara que són molt divulgatius i instructius no són suficients per fer front al problema que tenen els agricultors», s'assegura
D'altra banda, s'ha de recordar la creació per part del CIM del Consell Agrari de Mallorca per ajudar els pagesos. La intenció d'aquest Consell és conèixer la realitat del sector agrícola, i crear una unió de forces per realitzar i coordinar les actuacions a seguir, principalment quan el Govern balear cedeixi les transferències.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.