cielo claro
  • Màx: 21.84°
  • Mín: 13.08°
21°

Matas avantposa el pacte urbanístic als 'interessos particulars i del partit'

El president i el cap de l'oposició, Francesc Antich, negociaran «sense condicions prèvies»

73800
Matas, Ramis i Antich durant la reunió d'ahir al Consolat. | J.Torres.

El president del Govern balear, Jaume Matas, va assegurar ahir que el pacte per una futura planificació de l'ordenació del territori balear «és un tema tan important que passa per damunt dels interessos particulars i del partit», encara que també es mostrà convençut de comptar amb el suport del Partit Popular i del seu president, Joan Verger.

Així ho indicà després de la reunió que el cap del Govern va mantenir amb el cap de l'oposició per abordar precisament aquesta qüestió i que serví perquè tots dos posassin de manifest la seva voluntat de diàleg i absoluta predisposició a negociar un «gran pacte» sobre ordenació del territori «sense condicions prèvies» en la roda de premsa conjunta que oferiren al Consolat de Mar un cop acabada la trobada.

Menys de 24 hores després de la invitació del president del Govern a assolir aquest gran pacte amb institucions i partits polítics, Matas convocà ahir al migdia a Antich per tal de perfilar les bases per a la consecució d'aquest acord.

Interès general
Una qüestió que es planteja com a «d'interès general» i que està oberta a les altres forces polítiques, encara que tal i com explicà Matas entre populars i socialistes aglutinen un 80 per cent de la representació parlamentària.

El procés de negociacions no es farà esperar i durant la primera setmana del mes de setembre ja es reuniran els responsables del Govern i del PSOE en matèria urbanística i d'ordenació del territori per començar a tractar com concretar a les Directrius d'Ordenació del Territori (DOT) aquesta voluntat de limitació del creixement urbanístic i de preservació de l'actual qualitat de vida.

Mentre Francesc Antich expressà la seva satisfacció perquè el Govern estigui obert a obrir un procés de debat sense condicions prèvies, Jaume Matas agraí la «presència i voluntat de diàleg» del candidat socialista i cap de l'oposició.
En aquest context, el president del Govern insistí en la importància d'arribar a acords motivats per l'«interès general» i reiterà que es tracta d'«una planificació de futur».
El president incidí en què «tenim el problema tancat», amb una legislació que ja regula els espais naturals i els sòls rústics i que protegeix un 90 per cent del territori i ara s'ha d'afrontar el 10 per cent restant. És a dir, els sòls actualment classificats com a urbanitzables.

També volgué puntualitzar que les DOT, que han passat per exposició pública i que s'han de debatre al Parlament, ja recullen la possibilitat de desclassificar sòls urbanitzables. Una decisió que poden adoptar els Ajuntaments, tal i com es recull inicialment a les DOT.
En qualsevol cas, les desclassificacions de sòls urbanitzables es farien amb límits i amb la intervenció de totes les institucions afectades amb l'objectiu de reconduir els actuals sostres poblacionals.

Mesures cautelars
En les negociacions que amb aquest objectiu iniciaran el Govern i el partit socialista no hi cap tema que en principi no es pugui posar sobre la taula, tal i com deixaren clar Matas i Antich. L'adopció de mesures cautelars de suspensió de projectes no serà una excepció, encara que aquest és un aspecte que els socialistes tenen molt clar i molt menys l'executiu.

Així, Francesc Antich insistí en la necessitat d'establir aquesta mena de moratòria urbanística per tal d'evitar una allau de presentació de projectes als Ajuntaments i comissions insulars. En canvi, Matas es mostrà molt més reticent respecte a aquesta possibilitat, però tampoc volgué descartar d'avantmà els possibles temes de discussió. Evitar, en tot moment, establir «apriorismes», tal i com ell mateix comentà.

El màxim responsable de l'executiu insistí en què ni un ni l'altre partit renunciaran els seus plantejaments i per tant el Partit Popular no deixarà de defensar els drets de la propietat, però això no treu que no es puguin assolir acords.

En definita, tal i com expressà Matas, l'objectiu és evitar que la qüestió de l'ordenació del territori sigui un tema de «picabaralla» en el dia a dia polític o, en paraules de Francesc Antich, d'aconseguir «un pacte d'Estat» davant d'un tema essencial per al futur de la comunitat i que s'ha pogut constatar aquest estiu amb els problemes de gestió de residus, subministrament d'aigua o saturació de les carreteres.

En principi, per tant, molt bona voluntat per part de les dues parts i cap intenció de rompre un possible consens.

Suport del PP Així mateix, el president del Govern es mostrà absolutament confiat amb el suport del seu partit a la iniciativa d'arribar a aquest gran pacte.

Respecte de la sorpresa expressada pel màxim responsable de l'aparell del partit a les Balears, Joan Verger, davant les declaracions de Matas, aquest respongué que compta «com sempre» amb el suport del partit i del seu president. Així mateix, assegurà que aquest tema es plantejarà i es discutirà en el si del partit.

Per la seva banda, Francesc Antich també volgué matisar ahir a l'horabaixa que la seva trobada amb el president Matas no es pot desmarcar de la línia impulsada pel Pacte de Progrés que governa al Consell Insular de Mallorca i on ja s'havia plantejat i començat a treballar per un Pla territorial de l'illa amb la finalitat de posar fre a l'actual creixement urbanístic i limitar els sostres poblacionals.

Aparició conjunta
S'havia anunciat que el president del Govern i el cap de l'oposició es trobarien ahir al migdia al Consolat, però no s'havia comunicat que tots dos compareixerien en roda de premsa conjunta. Aquest fet no és en absolut habitual, sobretot si tenim en compte que estam a menys d'un any de les eleccions. Potser es tractà d'un gest per fer absolutament manifesta la voluntat de col·laborar en aquesta matèria. La cordialitat fou la nota dominant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.