algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Els pares balears gasten una mitjana de 8.171 pessetes per fill en llibres de text

Enguany s'aplicarà per primer cop la Llei de descomptes, que els permet fins al 12%

Una vegada més, a la recta final de l'estiu, quan el teló del curs escolar està a punt d'alçar-se, els protagonistes principals de la funció són els llibres de text i els seus preus al mercat. Una despesa important que els pares han d'afrontar tant si els fills fan Primària com si fan ESO, tant si el centre és públic com privat, tant si volen com si no. I no és un dispendi petit. Concretament, segons un estudi de l'Associació Nacional d'Editors de Llibres de Text, a les Balears la despesa mitjana per alumnes en llibres de text i quaderns escolars és de 8.171 pessetes.

Una quantitat que cada família hauria de multiplicar per cada fill escolaritzat. Però convé aclarir que aquesta xifra és una mitjana, ja que no tenen el mateix preu els llibres d'Infantil que de Primària, de l'ESO o els de BUP, COU o Formació Professional, que estan destinats a desaparèixer, però que enguany encara s'utilitzaran.

A més, cal recordar que els centres tenen l'obligació legal de mantenir els mateixos llibres durant un mínim de quatre anys, de manera que la gent que repeteix no els ha de canviar i els que tenen germans en cursos superiors també podran aprofitar-los, per exemple.

D'altra banda, enguany serà el primer curs en el qual s'aplicarà la nova Llei de descomptes en el sector dels llibres de text, que permetrà als llibreters fer rebaixes de fins al 12%. Això, sens dubte, influirà en els preus definitius, ja que els descomptes, per exemple, de les grans superfícies, condicionaran els preus fixats pels llibreters per poder competir.

El que no ha canviat és la diferència de preus entre els manuals en castellà i els escrits en català, que són més cars. Una diferència justificada en el volum del tiratge, que és molt inferior en llengua catalana.

No obstant això, a poc a poc aquest desequilibri s'anirà compensant, tot i que molt difícilment es podrà igualar, ja que cada vegada seran més els centres de les Illes que encarregaran els llibres en català a causa de la política lingüística i educativa del Govern balear.

Cal recordar que les persones amb menys poder adquisitiu poden optar a les ajudes que el Govern de Madrid lliura cada any per la compra de llibres de text, i que pot arribar a 10.000 pessetes.

En qualsevol cas, convé dir que a les Balears la despesa en llibres de text que han d'afrontar els pares per cada fill, està més o manco a la mitjana de la resta de l'Estat, ja que hi ha comunitats com Madrid i Catalunya que gasten unes 12.000 pessetes, i d'altres que n'hi dediquen poc més de 3.000. Aquest és el cas d'Extremadura.

D'altra banda, la Confederació Espanyola de Pares d'Alumnes continua lluitant per aconseguir la gratuïtat dels llibres. De moment, han recollit més de les 500.000 firmes necessàries perquè el Congrés dels Diputats debati el tema.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.