algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Les Illes Balears gasten a l'any més de 30.000 milions en fruites i hortalisses

Residents i turistes en consumeixen un total de 210.182 tones, segons Agricultura

Els ciutadans de les Balears gasten més de 30.010 milions de pessetes anualment en la compra de fruites i hortalisses. Concretament les Illes consumeixen per any 210.182 tones de fruites i hostalisses, segons un estudi encarregat per la Conselleria d'Agricultura del Govern balear.
Dels 30.000 milions de pessetes que es gasten en fruita a les Illes, 18.891 vénen de les butxaques dels residents, mentre que un poc més de 11.000 milions provenen de llars de turistes, hotels, restaurants, col·lectivitats i bars. Per tones, els residents en consumeixen 118.619 milions i la resta en mengen 101.563.
Només a Mallorca se'n gasten 23.831 milions i es consumeixen 165.638 tones.
Agricultura sosté que els comerços tradicionals venen una mitjana de 1.40 quilos d'aquests productes per setmana. El 70% d'aquests locals fan feina amb una mitjana d'1'2 proveïdors, registren un baix nivell d'abandó dels proveïdors i fan l'encàrrec de manera personal.
La qualitat i els preus dels productes són els motius principals d'elecció d'uns proveïdors entre els comerciants tradicionals. Dins d'aquest tipus de comerç, l'estudi afirma que es compra quatre dies per setmana a Mercapalma i els qui no ho fan és per un problema de llunyania.
Pel que fa a la venda mitjana, en els supermercats i hipermercats és de 6.252 quilograms cada setmana. Aquest segment fa feina amb 3'6 proveïdors. El 79 per cent de les compres es realitzen dins Mallorca. L'encàrrec es fa per ordinador (39%) i per telèfon (29%).
Pel que fa al segment Horeco (integrat per hotels, restaurants, bars i residències col·lectives) la quantitat venuda és d'uns 800 quilos per setmana i de mil quilos durant l'estiu (20% més). Aquest sector sol·liciten l'encàrrec per telèfon majoritàriament, i fan les compres uns 3 dies a la setmana. És de destacar que registren un alt índex (el 77%) d'ús de patates i hortalisses congelades per motius de comoditat i rapidesa.
.

Menys congelats i més qualitat

Una de les darrers conclusions de l'estudi encarregat per la Conselleria d'Agricultura posa de manifest que en els hotels, restaurants i bars de les Illes, el 77 per cent de les patates i hortalisses que es mengen són congelades.
És clar que el congelat és inevitable en una població desenvolupada i turística com les Balears, però segur que aquest elevat percentatge es pot aconseguir reduir amb una mica d'esforç entre tots els sectors implicats. De bon de veres que el consumidor, mallorquí o no, i també els qui treballen la terra, ho agrairan igual que els seus paladars.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.