nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
16°

El Llevant es llança al carrer pel retorn del tren

El 12 de setembre s'organitza una marxa a peu des de Capdepera fins a Manacor per les vies del tren

Dia 12 de setembre el Llevant mallorquí té una cita. La Plataforma de Premsa per a la Recuperació del Tren i el grup de joves encapçalat pel periodista de TV3 Miquel Piris recorreran els pobles d'aquesta comarca reivindicant la reimplantació del tren, després de 21 anys de la seva retirada.
Piris comenta en què consistirà aquesta jornada reivindicativa: «Es partirà de Capdepera devers les 9 del matí i s'anirà fins a Artà a peu i des d'aquest poble la marxa es farà per les vies del tren passant per Son Servera, Sant Llorenç i acabarà a Manacor, devers les 18 hores».
A cada poble hi haurà un autocar que acollirà aquella gent que no pugui continuar a peu. «Estic convençut que aquesta marxa serà tot un èxit», expressa Piris.

Iniciativa

La història d'aquesta reivindicació ve de fa molt de temps, però tornà a ressorgir amb força el passat mes de gener, quan un grup de revistes d'Artà, Capdepera, Manacor, Son Servera, Sant Llorenç, Petra i Sant Joan creà la Plataforma per a la Recuperació del Tren.
Un dels redactors de la revista Bellpuig d'Artà, Climent Obrador, explica com sorgí la idea: «Vàrem pensar que si volien dur el tren fins a sa Pobla i Alcúdia, també havia d'arribar fins a Artà. Parlàrem amb altres revistes de la comarca i decidírem crear la Coordinadora, i fer una campanya per reivindicar la reimplantació del tren a cada poble».
Els Ajuntaments de totes aquestes localitats aprovaren per acord de ple sol·licitar la tornada del tren davant la Conselleria de Foment.
A principi de juliol, a les reivindicacions d'aquest grup de revistes locals s'afegiren un grapat de col·lectius de tota la comarca. Cal destacar l'adhesió del grup ecologista GOB i els Joves d'Esquerra Unida.
En vista de l'èxit, Piris i la dibuixant Caterina Estelrich idearen les accions reivindicatives que s'haurien de fer per consolidar la campanya a favor del tren. Primer feren camisetes i gorres, amb el logotip imprès fet per Caterina Estelrich.
Durant tot el mes d'agost aquestes camisetes i gorres s'han venut a les festes d'Artà, Sant Llorenç, Cala Ratjada i Capdepera, amb un èxit rotund. Aleshores, els joves decidiren complementar aquestes accions amb una Marxa a peu que anirà des de Capdepera fins a Manacor.
Piris, Estelrich i Obrador coincideixen en la importància d'aquesta campanya, «el Llevant es mobilitzà per darrera vegada perquè es construís un hospital a Manacor, i es va aconseguir. Esperem que ara es repeteixi la mateixa història».

Els polítics

Els Ajuntaments dels pobles per on passava el tren s'han mostrat a favor de la tornada d'aquest mitjà. Segons Miquel Piris, «ens han ajudat en tot el que hem demanat, com que hi hagi llocs de fruita, aigua i un autocar a cada poble, el dia de la marxa a peu. També hem sol·licitat la neteja de les vies del tren de l'herba crescuda en els darrers anys. Esperem que ho facin».
El conseller de Foment, Joan Verger (PP), va declarar fa un temps que qui anàs contra l'autopista, hauria de carregar a la seva consciència les morts que hi haguessin en les carreteres. Miquel Piris es mostra contrari amb l'opinió de Verger i diu que «és cert que en una autopista hi ha menys accidents, però també s'ha de saber que els accidents són més mortals a les autopistes que a les altres carreteres. Si es vol que hi hagi seguretat, el que s'ha de fer és que torni el tren».
«Esperem», continua Piris, «que els interessos particulars no vagin en perjudici d'un servei públic com seria el tren. No ho oblidem, que a Mallorca el servei públic quasi no existeix, i això, a un lloc on es té la renda per càpita més alta de l'Estat, és una vergonya».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.