algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 22°
27°

'La cuina de la Serra', un concurs per a recuperar receptes de productes elaborats de la Serra de Tramuntana

190327

L'associació Tramuntana XXI convida els veïns dels 19 municipis de la Serra de Tramuntana a participar en el concurs 'La cuina de la Serra: receptes tradicionals de productes elaborats'. Es tracta d’un concurs de receptes amb el qual l'entitat vol fomentar el producte local i recuperar les receptes tradicionals que cerquen la màxima conservació d'aquests.

El concurs, que té el suport del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, es realitza en el marc de la segona edició de la Setmana gastronòmica de la Serra de Tramuntana, que tendrà lloc entre el 22 i el 28 de novembre. Així com l'any passat, aquest esdeveniment impulsat per Tramuntana XXI es va enfocar en el patrimoni culinari i el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana, enguany la Setmana Gastronòmica posarà èmfasi en el saber popular en la conservació del producte local.

Les bases

Es poden presentar al certamen totes les persones empadronades en qualsevol dels 19 municipis de la Serra de Tramuntana.

Al concurs s’inclouen productes elaborats amb tècniques que tenen l’objectiu d’allargar la vida del producte, preservant el seu gust i les seves condicions sanitàries. Aquest és el cas, per exemple, de productes conservats (en sal, vinagre, sucre, oli, alcohol...), fermentats, deshidratats, macerats, fumats, escaldats o pasteuritzats, entre d’altres tècniques de conservació.

Es valorarà que almenys el 30% del producte sigui de la Serra de Tramuntana.

És imprescindible incloure la història de la recepta: si se sap qui la va inventar o a través de qui va entrar la recepta a la família, la data aproximada, influències de la recepta, en quin context es menjava (dia ordinari, dia especial, a una època concreta de l’any, etc.), si estava relacionada amb algun espai determinat (dins la barca, a la sitja, a l’olivar, a les matances...).

També és imprescindible que la recepta estigui acompanyada d’un suport fotogràfic ja sigui del propi plat cuinat, del cuiner elaborant el plat o d’una trobada social o familiar amb gent menjant el plat de la recepta.

Terminis

El 22 de novembre es comunicarà per correu electrònic a tots els participants les receptes finalistes. I el 26 de novembre a les 19.30 (s’especificarà el lloc més endavant) es procedirà a l’acte d’entrega de premis, on es convidaran els finalistes.

Totes les receptes de productes elaborats presentades passaran a formar part del receptari virtual (amb possibilitat de publicació a paper) que elabora Tramuntana XXI des de l’edició anterior de la Setmana Gastronòmica i on figurarà l’autoria de cada una d’elles.

Premis

Entre les millors receptes, s’atorgaran tres premis segons les diferents característiques:

1. Primer premi a la recepta més arrelada a la Serra i als seus productes: Lot de productes de la Serra de Tramuntana per un valor de 300€.

2. Segon premi a la recepta amb la millor història familiar: Lot de productes de la Serra de Tramuntana per un valor de 150€.

3. Tercer premi a la recepta que recuperi productes en procés de desaparició a la cuina mallorquina: Lot de productes de la Serra de Tramuntana per un valor de 50€.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.