“El nostre vi és ecològic i el comercialitzam tot nosaltres mateixos”

TW
0

Son Vell és un exemple d'explotació pagesa diversificada i amb capacitat d'adaptació a la demanda. La fórmula de Antoni és fer molta feina i com més ben feta millor.

Què feien els vostres pares?
Eren i són encara pagesos. De Son Macià. Sempre hem estat a Son Vell, el meu repadrí el va comprar als senyors, i el padrí, mon pare i jo hi hem nascut.

Quins cultius feis a Son Vell?
Feim una hectàrea d'hort (pebres, tomàtigues, melons, síndries...), 12 o 13 hectàrees de garrovers i 5 d'ametlers, 50 de cereals, 60-65 de farratges i guarets, 16 de vinya de vinificació i 1 quarterada de raïm de taula. A més, tenim una guarda de 100 ovelles.

Tot això ho pots duis tot sol?
No, m'ajuda tota la família. Hi ha un jove de Son Prohens, casat a Son Macià, que ens dóna una mà per esvellar i podar els arbres. Sap fer de tot i ho fa molt bé.

Feis molt de vi?
Feim uns 7.000 quilograms de raïm per fer vi nosaltres i la resta el venem. Tenim sobretot les varietats autòctones Callet i Manto Negro. També conservam mitja quarterada de Fogoneu, amb una vinya vella. També tenim Cabernet, Merlot i una mica de Premsal. Tenim Callet i Manto Negro perquè volem afavorir les nostres varietats sempre que sigui possible. També perquè aquesta terra és molt bona per fer Callet.

Com vos va l'elaboració de vins?
Estic content de fer vi. Ja en feia fa anys per al nostre autoconsum. La meva dona i la meva germana m'animaren a posar en marxa el celler amb instal·lacions adequades i fa 8 o 9 anys que en feim seriosament. I a poc a poc hem anat millorant. Feim 2.000 botelles de Son Vell, un vi de l'any amb 5 mesos dins bóta de roure, i també feim el vi corrent, que no ha estat en bóta de roure.

Com feis la venda dels vostres vins?
El comercialitzam tot nosaltres mateixos: una part el venem a un supermercat de Son Macià i a Palma, al Continental; la resta el venem a la mateixa finca. Els compradors són gent de la zona i estrangers residents i clients d'agroturismes. Els agroturismes de la zona ens treuen molt de vi: tenen el producte del poble a primera línia. L'acabam per Nadal. N'hauríem de fer un poc més.

Com comercialitzau l'hortalissa?
També miram de vendre-la directament al petit comerç. Repartim l'hortalissa cada dematí d'estiu el dilluns, dimecres i divendres, perquè arribi al consumidor fresca i bona.

Com han anat les ametles enguany?
Hem tengut una producció del 50 o 60 per cent de la normal. Si has de tenir personal hi perds. Si ho fas tu, no comptes el temps que hi puguis dedicar i tens en compte allò que no gastes quan fas feina, per ventura pagues les despeses. De garrova, n'hi ha molta, però la paguen a 18 cèntims d'euro. Si la culls tu fas el jornal dins ca teva. Però un jornal molt petit.

I els mens com van?
El me és desastrós. En general els hem de vendre a baix preu i una mica més bo a l'estiu. Els venem tots de llet. L'ovella té l'avantatge que ajuda un poc al manteniment de la finca: fan net i adoba les terres.

Feis agricultura ecològica?
Tot ho tenim en agricultura ecològica llevat dels cereals. Tenim el problema de l'herba enamorada que és mala de llevar. És el problema més greu, si no fos per això ho tendríem tot en ecològic i crec que aviat li ho tendrem.

No heu tengut problemes en passar de convencional a ecològic?
A les vinyes les plantes han reaccionat bé als productes ecològics. He fet menys quantitat de raïm, però de més qualitat. Ara, amb els tractaments naturals feim un vi molt bo. L'hortalissa també ha anat bé. La tomàtiga de ramellet l'hem tractada amb producte ecològic i ha respost bé. Si vols tenir una bona hortalissa l'has de fer a un lloc on no n'hi hagi hagut mai i donar-li molta matèria orgànica, fems dels animals, no hi ha més consell que aquest.

I en els altres cultius?
En llegum és igual. Feim faves mallorquines i ciurons. Faves per als porcs i com a pinso de les ovelles. Deixen una estivada bona i molt bon guaret, que va molt bé per poder fer la rotació dels cultius. En cereals, sembram civada i ordi mallorquí. També feim blat per a nosaltres i un poc per vendre.