L'actitud del Govern espanyol després de l'avaria patida fa un any pel petrolier Prestige davant les costes de Galícia contribuí a agreujar la marea negra del posterior enfonsament en alta mar, destacà un informe judicial francès revelat ahir per un diputat francès.
El Govern espanyol impedí que un equip de rescat enviat per la companyia d'assegurances del petrolier pujàs a bord abans que els seus membres «es comprometessin per escrit a allunyar el vaixell a més de 120 milles nàutiques de la costa», declarà el diputat Philippe de Villiers, líder del Moviment per França (MPF).
L'equip de rescat no pogué intervenir durant 24 hores, entre el 14 i el 15 de novembre, explicà el polític francès, que resumí el contingut del document en declaracions a la televisió Canal+.
«El sentit comú recomanava remolcar-lo fins al port de la Corunya», subratllà.
L'informe judicial, esmentat per De Villiers, fou redactat per l'expert judicial Jean-Louis Guibert, arran de la investigació oberta el passat 2 de gener pel jutge de Brest, Bernard Simier.
D'altre costat, representants del Govern i de la comunitat científica garantiren ahir, vigília de l'accident dePrestige, la qualitat dels productes del mar comercialitzats a Espanya i refutaren les conclusions d'un informe de la Universitat de La Corunya sobre la contaminació de peixos i mariscs, ja que les anàlisis es feren en caladors tancats.
El vicedegà de Biologia del centre universitari de la Corunya, Juan Freire, responsable de l'estudi, explicà que els hidrocarburs policíclics aromàtics presents en organismes vius «podrien afectar les persones si el consum de peix i marisc es realitzàs freqüentment en un període d'entre 20 i 30 anys».
Això no obstant, Freire explicà que l'informe se centrà en l'impacte ambiental de l'abocament i no en l'efecte per a la seguretat alimentària i advertí que els darrers mostreigs es feren a la primavera, quan encara moltes zones estaven tancades a l'activitat pesquera.
La data i les zones en les quals es feren les anàlisis dugueren destacats membres del Govern a rebatre les conclusions de l'estudi ja que, segons explicà el vicepresident segon del Govern i ministre de la Presidència, Javier Arenas, les proves es realitzaren en caladors tancats i «no es pot parlar de cap tipus d'incidència» en la cadena alimentària.
La presidenta de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESA), María Neira, ratificà que la contaminació «mai no entrà a la cadena alimentària».