cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Villalobos diu que no hi ha «perill per a la salut» per haver pres oli de pinyola

Brussel·les assegura que «seria il·legal» prohibir l'oli d'oliva espanyol perquè no té riscs

42534
Celia Villalobos comparegué ahir en roda de premsa després del Consell de Ministres.

La ministra de Sanitat i Consum, Celia Villalobos, assegurà ahir que no existeix «el més mínim perill per a la salut» per haver ingerit oli d'oliva de pinyolada, ja que el procés de fabricació que suposa la incorporació de benzopirens només funciona des de fa tres anys a Espanya, mentre que els efectes cancerígens d'aquests elements tòxics només podrien manifestar-se prenent quantitats elevades d'oli durant un llarg període de temps. «En aquest moment, sota cap concepte es pot interpretar com que hi ha el més mínim perill per a la salut pública», va dir. Al seu parer, l'oli retingut «no és un verí», sinó un producte el consum del qual a llarg termini i en grans quantitats «és perjudicial per a la salut».

Villalobos, que assegurà que es pot emetre «un missatge d'absoluta tranquil·litat» als consumidors, indicà que el 3 de juliol es va prendre la decisió d'immobilitzar aquest producte activant la Xarxa d'Alerta Alimentària quan un laboratori del Ministeri de Agricultura va constatar en 11 mostres d'oli nivells de concentració «molt superiors» als recomanats d'hidrocarburs policíclics aromàtics pesats, i especialment de benzopirens. La titular de Sanitat, que en tot moment qualificà de «correcta» l'actuació del seu departament, explicà que mentre les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut fixen en 5 micrograms per litre la màxima concentració permesa d'hidrocarburs policíclics pesats, les mostres estudiades oscil·laven al voltant dels 400 micrograms per litre.

En cas d'un d'aquests hidrocarburs, el benzopirè, el nivell de concentració màxim admissible recomanat està en 2 micrograms per litre, mentre que en les mostres enviades a Sanitat la concentració d'aquesta substància cancerígena oscil·lava des d'un mínim de 8'2 micrograms per litre fins a un màxim de 89'4 per cent.

D'altre costat, un dia després que Beate Gmider, portaveu del comissari europeu de Salut i Protecció del Consumidor, David Byrne, recordàs als estats membres que podien vetar temporalment l'entrada d'oli d'oliva espanyol fins que s'aclareixi la situació, ahir anuncià que seria il·legal la seva prohibició ja que no presenta cap risc. L'anunci es produeix després que el Govern espanyol enviàs informació més detallada sobre les partides d'oli afectades. Així es limita la possibilitat de desfeta del sector, que ja havia manifestat els seus temors que la pinyolada fos aprofitada per altres països per guanyar una batalla comercial al producte espanyol.

Balears
La Conselleria de Sanitat i Consum del Govern balear ha immobilitzat a les Illes 136.000 litres d'oli de pinyola d'oliva, en compliment de l'ordre del Govern central. Dels 136.000 litres immobilitzats, 101.921 litres ho han estat en plantes envasadores, mentre que els altres 34.109 litres es trobaven en empreses distribuïdores i grans superfícies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.