nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
12°

Vaga de llogateres

No hi ha dubte: L’habitatge és el principal problema social, i és un problema gravíssim. L’absència de polítiques públiques radicals d’habitatge -sí, cal radicalitat en aquest assumpte- a favor dels sectors no expressament rics o molts rics és un factor determinant d’augment de les desigualtats, de descohesió social, de marginalització de cada cop més amplis sectors de la nostra societat, i, de retruc, d’empobriment (de renda disponible, estalvis, expectatives de millora vital...) d’una bona part de la població.

Les causes de tot plegat són, certament, múltiples. Ara bé, n’hi ha una de fonamental i que el mainstream polític, econòmic, i acadèmic s’entossudeix en no reconèixer: La crisi del 2008 (amb un fortíssim component especulatiu immobiliari en el seu origen) tingué una sortida brutalment injusta, i, tornam-hi, torna-hi, especulativa. És a dir, amb una part de la societat empobrida per la usura bancària (estafa de les hipoteques) i per les mesures d’austeritat, i una altra part enriquida a conseqüència de la turistificació que es va impulsar i de l’auge de l’economia digital, qualificada inicialment «d’economia col·laborativa» com a excusa per a la seva no regulació. Aquesta sortida de l’anomenada «Gran Recessió» va tenir dos efectes directíssimament relacionats amb l’habitatge: i) Moltes famílies van ser, per mor de l’estafa de les hipoteques, desnonades de les seves cases (el sistema en lloc d’oferir una «segona oportunitat» per fer efectiu un dret fonamental, allò que fa és oferir una segona estafa), i ara no els basta el salari per pagar un lloguer. ii) La suposada economia col·laborativa ha esdevingut en peça imprescindible per a l'expansió del lloguer turístic. Aquesta bulímia d’airbnbficació té provades conseqüències sobre els preus dels lloguers per a residents (vegeu a tall d’exemple aquest article).

Altres causes especialment rellevants -i que han convertit en un impossible la compra d’una casa a la majoria de la gent, a la que no viu en el luxe o el luxe superlatiu- són: que l'habitatge ha pujat molt més que els salaris (a les Illes Balears en el període 2015 -2023 els salaris s’han incrementat un 27% i el preu de l’habitatge un 63%); que les compres d’habitatges per part d'estrangers no residents representen gairebé el triple que abans de la bombolla immobiliària prèvia a la Gran Recessió (a casa nostra el 2007 aquestes adquisicions representaven a tot estirar un 7% del total, ara ja són gairebé el 25%); o l’escandalós percentatge d’habitatges buits sobre el total del parc d’infraestructures d'habitatge (el 16,2% pel que fa a les Illes Balears).

N'hi ha més de causes d’aquesta conversió del dret a un habitatge digne en un autèntic xuclador de renda de les classes subalternes precaritzades a favor del «sindicat dels grans rendistes especulatius», i, alhora, en un dissolvent de quelcom semblant a una certa cohesió de l’anomenada classe mitjana a causa de l’efecte divisiu entre qui ha gaudit d'herència i qui no, entre rendistes i llogateres. Però, en qualsevol cas, ni les subjectives inseguretats de les persones propietàries, ni les sensacions d’ocupacions ho són causes rellevants del problema. L'existència d’impagaments, retards, i preocupacions per les propietats llogades tenen la mateixa antiguitat que l’origen del lloguer, és a dir, que l’antiga Roma. Per tant, ni el programa «Lloguer segur», ni molt manco les ideològiques oficines antiocupació de PPVox no solucionaran res.

Sense autoorganització i mobilització de la classe llogatera precària no hi ha res a fer. Podem esperar asseguts si pensam que la solució vindrà únicament per la via institucional o caritativa. Cal, idò, pensar seriosament en l'organització d’una vaga de llogateres. Que les persones llogateres facin vaga no vol dir que no paguin lloguer. Sense entrar ara en tecnicismes ni legalismes, del que es tracta és de fer col·lectivament una autoreducció del preu del lloguer. Altrament dit, pagar una quantitat justa que permeti a la persona llogatera viure i no que la dictadura del mercat especulatiu sigui un no viure.

De precedents de vagues de lloguers n’hi ha molts. A tall d’exemple, les d’Argentina (1927), Escòcia (1915), Gran Bretanya (1970), Canadà (2017 i 2018), o la que fan ara centenars de llogateres a alguns barris madrilenys. Tanmateix, a parer meu, de la que més aprenentatges podem adquirir per incorporar a la «caixa d'eines» per fer front a la situació actual és de la Vaga de Lloguers de Barcelona de 1931. Clar que és possible desafiar al sistema tot recordant que «el dret de vaga s'aconsegueix fent vagues; el dret de reunió, reunint-se; el dret d'associació, associant-se; i tots aquests atributs de la llibertat és únicament l'acció de masses la que pot acabar imposant-los». Marcelino Camacho, dixi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Xec, fa 19 dies
Per mostra, tots podeu anar a grups de facebook destinats a oferir i demanar habitatge a Mall0rca (o altres illes), i veureu com hi ha un tràfec constant de sol·licituds de pisos i habitacions, amb les queixes constants de preus i dificultat de trobar on viure a Palma i rodalia. Quasi tot són nous residents amb sous precaris, que només aporten riquesa als empresaris que els han dut, amb sous subvencionats, i que exerceixen nova pressió sobre l'oferta i els preus dels habitatges que necessiten justament els que tenen més dificultats per arribar a final de mes.

A Eivissa ja s'ha anat frenant el creixement demogràfic i és simplement perquè ja no hi troben casa. Ara bé, si hi fan 1000 habitatges barats, la seva població pujarà automàticament per omplir-los i la crisi d'habitatge continuarà, però amb més massificació, més territori consumit, més saturació de serveis i espais, més precarietat, i la cultura pròpia més minoritària (encara més).
Valoració:0menosmas
Per Xec, fa 19 dies
Les dades de l'article enllaçat no són coherents amb les conclusions que n'extreu, especialment per llocs amb molt de lloguer turístic. De fet, a les taules es veu clarament com l'increment de preus d'habitatge és quasi el mateix pertot, malgrat diferències enormes en les ràtios habitatges/hotels que aporta.

Una altra dada que podeu consultar és com s'han incrementat els preus dels habitatges als diferents estats europeus, i veureu com els darrers anys l'estat espanyol no ha fet prop a ser dels que han vist els increments més grossos. La diferència, pel que fa a accés a l'habitatge és, efectivament, el que el senyor Borràs diu després: el desequilibri entre evolució de preus i evolució de salaris.

Vull fer especial esment a la taula de municipis, on ni tan sols apareix Palma, que és dels llocs on més clara és l'emergència d'habitatge, i és que a Palma el lloguer turístic és baixíssim, prohibit de fa anys en plurifamiliars, una competència nul·la, doncs, per a les classes treballadores, que difícilment aspiren a un dels entorn de 600 habitatges unifamiliars amb llicència turística a Palma (l'INE va dir ja fa mesos que n'hi devia haver uns 400 més d'il·legals). Una xifra ridícula si tenim en compte que Palma compta amb unes 50.000 places hoteleres (i creixent), sovint amb personal d'importació (com el sector serveis destinat tant als turistes com als treballadors mateixos que van arribant), que òbviament necessiten casa on viure. I és que aquí rau la qüestió de l'emergència d'habitatge: l'augment poblacional.

Palma tenia uns 300.000 habitants l'any 1996 i ara en té uns 450.000. Hi hauria d'haver uns 30.000-40.000 pisos de lloguer turístic a Palma per exercir la mateixa demanda d'habitatge que aquest increment poblacional. 1000 a 30-40 mil, aquesta és la proporció d'efecte en l'emergència d'habitatge d'una i altra cosa, i aquest creixement demogràfic és constant.

És per posar les coses en perspectiva. Evidentment, cap activitat no pot ser bona o dolenta de forma taxativa, sinó que depèn de la regulació que se'n potenciïn els efectes positius i se'n redueixin o pal·liïn les externalitats negatives.

El que és obvi, i ningú no ha estat capaç d'argumentar-hi en contra, és que, amb aquesta evolució demogràfica, ningú que sigui contrari a la massificació pot estar d'acord amb abaratir el país com a mesura per lluitar contra l'emergència d'habitatge. I és que fa molt de temps que comprovam que les Illes no són compartiments estancs, que si fas blocs de pisos a Calvià a preu subvencionat, el que passarà és que els hotelers podran créixer sense haver de pagar un sou digne als calvianers perquè ompliran aquests pisos de treballadors importats. Així que tota mesura s'ha de fer amb una finalitat clara i valorant totes les possibles conseqüències.

El lloguer turístic ha permès que moltíssimes famílies, amb les crisis (les puntuals i les cròniques) no hagin hagut de vendre la segona residència, i hagin quedat així en possessió de mallorquins. Les famílies preferirien gaudir del xalet, o poder-hi ficar sons fills, abans que llogar-lo (de la forma que sigui), però és millor que hi posin turistes que van i venen i en conservin la propietat, que no que les cases de Mallorca serveixin perquè el procés massificador continuï sense aturador en benefici d'uns cacics locals sense escrúpols i d'una metròpoli capficada a diluir tota cultura diferent a la seva.

Quan tinguem la política lingüística d'Andorra, que posi com a mínim una barrera als al·lèrgics a la cultura pròpia i posi en valor, per tant, els ciutadans illencs; i quan els treballadors disposin o creïn sindicats reals, que vetllin pels seus interessos, i no aquests ccoo i ugt que cada vegada dissimulen menys que són una eina en mans del sistema pervers que ens massifica i precaritza, abaratir Balears podrà servir per quelcom de bo; mentrestant, només serveix per accelerar la massificació, precarització, destrucció i etnocidi que patim.
Valoració:0menosmas
Per ., fa 22 dies
Si les has "regalado" 40.000 euros cabe suponer que sería cambio de una contraprestación. Y si no la hay, solo cabe decir que eres un millonario filántropo, o un cap de fava.
Valoració:1menosmas
Per Jiji, fa 22 dies
Después de haberle regalado a mis caseros 40.000 euros, creo que podrían besarme los pies, no?
Valoració:0menosmas
Per Pobret, fa 23 dies
No vos fiqueu amb en Toni, Anthony, I tant, Xisco, Moloc, Arruix...i la tira, que és un bon al.lot. Només és que està com una cabra i ha agafat una mania a aquest digital . En el fons només cerca amics perquè a caseva no el soporten.
Valoració:-3menosmas
Per @toni, fa 24 dies
No entrava en el teu joc, només t'ensenyava a insultar sense ficar-te amb les mares de la gent. Els insults que un fa el defineixen, i tu entre altres coses has demostrat ser un masclista i homòfob. I no et facis l'important, jo només contest a qui crec que ha dit coses fora de lloc. Si resulta que sempre ets tu amb diferents identitats, el problema és es teu.
Valoració:1menosmas
Per Toni C. Colom, fa 24 dies
Lo puedes decir de la forma que quieras; no me preocupa en absoluto.
Bramul d'ase no va a cap lloc.
Dije que me llamo Toni y se me conoce como Anthony. Al usar mi nombre de pila demuestras la clase de bicho que eres.
Además, hace solo dos días que hablabas de no entrar en no se que guerra. Tan pronto te pasas tu palabra por las gónadas?
Mientras me lo publiquen seguiré escribiendo con el nom que quiera. Espero que no hagas de "cusseta llepona" siguiéndome constantemente.
Por una vez, cumple tu palabra.
Valoració:-3menosmas
Per @anthony, fa 24 dies
Epa, se mos ha emprenyat de veres. Podries fer un llistat de les teves identitats (aportant els respectius copyrights) i així no te'n robarien cap. Insultar és el teu fort, i fins o tot vas a ferir les mares. Baixesa absoluta. Mira com t'ho dic: segurament ta mare era una santa dona, però tu ets un fill de puta.
Valoració:0menosmas
Per Anthony, fa 25 dies
Un fill de bagassa, me ha robado la identidad.
Más o menos, más más que menos, ya sabemos de quien se trata.
El escrito corto, no es mío.
Ladrón, cobarde y, presuntamente, maricón ya que persigue a hombres.
Valoració:-3menosmas
Per Anthony, fa 25 dies
Quan un té molts pisos (i per tant molts €) ha de mirar de protegir-los.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente