cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

MÉS (o menys) que Teruel

Fa molt que, a contracor, he de reconèixer que, en els països dominats, l'esquerranisme és incompatible amb el nacionalisme. Jo entenc per esquerranisme estar sempre al costat dels febles, i això crea una paradoxa perquè els països dominadors són més forts que els dominats, de manera que nacionalisme i esquerra haurien de ser sinònims. Passa, però que quan el missatge és «aturar la dreta», els nacionalistes fan vot útil i voten a favor del partit d'esquerres més ben situat. Això acaba de passar a Catalunya i la broma li ha costat, a l'independentisme, més de 700.000 vots.

A les Balears el dilema ni s'ha plantejat: cap opció nacionalista no ha arribat a la taula de paperetes electorals. De cop, aquesta vegada, no hi havia paperetes d'El Pi ni de MÉS (suposant que MÉS sigui encara una opció nacionalista). Si «aturar la dreta» ara era més important que manifestar i defensar la identitat, quan i perquè s'han d'invertir les prioritats en properes conteses electorals? És realment necessari que, en el futur, de tant en tant MÉS es presenti separat de Sumar, i de tant en tant es presentin junts? Un nacionalista no pot fer mai un discurs que no estigui estrictament centrat en la defensa de la seva nació. Però en el discurs de Vicenç Vidal no hi trobareu cap proclama que no sigui vàlida per a qualsevol candidat d'esquerres de Guadalajara o de Cantàbria (cercau a les hemeroteques).

El dia de les eleccions, els votants de Teruel tenien més capacitat d'expressar la seva identitat diferenciada ('Teruel Existe') que els votants mallorquins. Marededéu, Senyor!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per joan guasp, fa 12 mesos
Joan, sense la unió dels Països Catalans no aconseguirem mai res. Espanya ens tracta com el que no volem acceptar que som: llebretes espantades que ens amaguem dins el nostre cau ple d'excrements d'Estat i turístics. Això sí, pintats de purpurina brillant. Fart estic de que m'humiliïn per darrere i per davant. No mereixem les illes que ens va donar Deu Nostre Senyor.
Valoració:9menosmas
Per Siurell xalest, fa 12 mesos
Després de la presa de pèl que va ésser l'anomenat "procés", que finalment ha acabat en merda, l'independentisme català hauria d'analitzar detingudament perquè ha perdut la confiança de tantíssima gent que ara prefereix opcions polítiques més possibilistes. Excuses com la del "vot útil" semblen excuses de mal pagador. Falta autocrítica. I molta.
Valoració:9menosmas
Per Tal dit, tal fet, fa 12 mesos
Com que el sobiranisme autèntic no té estirada, millor rendir-nos. Com que el capitalisme imposa la seva llei, aquests de diuen que són esquerra, tornen pragmàtics, una altra forma de rendició. Per això quan diuen que governen construeixen autopistes, privatitzen serveis públics, acluquen els ulls davant moltes infraccions urbanístiques, promocionen amb eficàcia el turisme de masses i l'arribada de creuers i etc. Igual que la dreta que perd eleccions però en canvi no es rendeix mai.
Valoració:11menosmas
Per Fulgensio, fa 12 mesos
@suposant,
no facis rialles. CUP Crida per Palma com alternativa sobiranista? Si no arriben ni a piruleta, o en el seu defecte a puticlub dels serveis d'espionatge.
Valoració:-1menosmas
Per No cal suposar res, fa 12 mesos
@suposant?
No cal suposar res. Qui vulgui conèixer la història i èxit electoral de Sobiranistes per les Illes només ha de visitar el meravellós blog de "Patriotes de pedra picada".
Patriotesdepedrapicada.blogspot.com
Valoració:2menosmas
Per Suposant?, fa 12 mesos
Res de suposar, Més usa la marca sobiranista amb la intenció de pescar vot entre els sobiranistes més ingenus. La intenció d'autonomitzar el projecte, un regionalisme amable amb Espanya, ve d'enrrere. I el projecte inclourà, ja ho veureu, una fórmula que permeti alguna mena d'entesa electoral amb Sumar d'aquí a quatre anys. De moment ja han facilitat el desembarc de la marca de Díaz a les illes. Els que diuen que els que critiquen Més no tenen nassos d'organitzar una alternativa, obliden que la CUP Crida per Palma la va organitzar i els de Més no aturaven de criticar la decisió. A més, no té res a veure una cosa amb l'altra perquè del que es tracta és que Més ha abandonat la reivindicació sobiranista, o l'ha reduïda al nivell del Pi o fins i tot del PSIB o el PP. Aquests dos partits avui en dia ja reconeixen el dèficit fiscal i el mal finançament.
No se sap si algú organitzarà cap alternativa nítidament sobiranista de cara al futur, però és d'esperar que si això passa, aquesta vegada no hi hagi desercions, tal com va passar quan Sobirania per les Illes es va presentar a les eleccions espanyoles amb la intenció de plantar cara a la dreta i al senyor Ylllanes.
Valoració:3menosmas
Per Almogàver, fa 12 mesos
Sí, En Vidal és diputat "per poder viure millor", per poca cosa Més!!!!
Valoració:-3menosmas
Per MMXXIX, fa 12 mesos
Que no s'enganyin els de sumar-més, perquè els vots obtinguts els han arribat de podemos. Quant als 700 vots perduts pels partits independentistes de Catalunya, molts han estat abstencions i nuls.
Valoració:1menosmas
Per Tati, fa 12 mesos
MÉS ha fet el que havia de fer, integrar-se dins l'esquerra espanyola per obtenir un diputat a Madrid. És un exercici de pragmatisme, i no ho podem criticar. Els del PI haurien de callar i haver-se integrat també al PP i ara tendrien el seu diputat a Madrid.
Valoració:0menosmas
Per Joan, fa 12 mesos
@lluís martí,
No t'equivoquis. Els comentaris i comentaristes més ferotges contra l'èxit den Vidal, MES i de SUMAR no són precisament espanyols. Les pitjors crítiques venen de la impotència del PI, Assemblea Sobiranista i satèlits.
Com és nota que als hereus de la corrupte Unió Mallorquina, a l'exfalangista i al racista den Rejilla li molesta que hi hagi una alternativa d'esquerres.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente